Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kejserens nye tidsskrift er gennemsyret af studentikost pladder

At dømme efter den debut går de målrettet efter ikke at få nogen læsere.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Om Gyldendals hæderkronede tidsskrift Kritik kan man på skriftets hjemmeside læse, at det »bygger bro mellem den akademiske verden og den øvrige offentlighed«.

Det er falsk varebetegnelse.

Allerede i det spritnye nummers forord går det galt. Heri forsøger de nytiltrådte redaktører, Elisabeth Friis og Ursula Andkjær Olsen, at forklare, hvorfor de lægger ud med et tema om gentrificering, som sagt på dansk er betegnelsen for den proces, som skubber fattige(re) mennesker ud og rige(re) ind i byer og bydele.

LÆS OGSÅ

Det lykkes ikke, men man forstår, at de to vistnok finder det problematisk, at middelklassen flytter ind i storbyerne, fordi det gør byrummet mere ensartet og dermed kedeligt. Det forbliver uklart, fordi »man også kunne forestille sig, at det måske slet ikke er de opsigtsvækkende, men de små forskelle, der skærper sanserne for de uendelige variationsmuligheder«.

I de egentlige temaartikler er der ingen slinger i valsen: Skribenterne synes alle stærkt nødlidende på grund af den æstetiske forulempelse, de oplever, når de opholder sig i byer eller bydele, som er blevet »homogeniseret« af tilflyttere.

Det fremgår, at »middelklassen«, som i flere artikler gøres til handlende subjekt, pr. definition befolkes af røvkedelige konformister.
Akademisk volapyk

Amerikanske Sarah Schulman, der krediteres som forfatter, dramatiker samt aids- og homoaktivist, indleder konspiratorisk med en selvoplevet beretning om Manhattans forvandling.

Man forstår, at 'nogen' har villet »skifte en slags mennesker ud med en anden«, ligesom det ifølge Schulman er en kendsgerning, at »livet i det offentlige rum undertrykkes, når kvarterer gentrificeres«. Miseren skyldes, at nutidens hvide tilflyttere er helt forskellige fra tidligere tiders.

Tidligere blev de hvide tilflyttere »bygjorte«, de »tilpassede sig de forskelle og dynamikker, som de tragtede efter«, men sådan er det åbenbart ikke med »det nye hold, forstædernes veluddannede børn«. »De kom for at homogenisere, ikke for at være med eller blive en del af eller for at lære eller udvikle«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden