Hvis der forekommer en del dysfunktionelle familier her til lands, er det ikke noget, vi har fra fremmede. De nordiske helte fra oldtiden slår alle rekorder.
Sigmund har en søster Signe, hvis mand Siggejr har slået deres far ihjel. Søsteren betror sin bror, hvad hun har foretaget sig i den anledning: »Jeg fik dræbt Siggejrs og mine børn, som jeg synes var for langsomme til at hævne min far«.
Den Signe kan man da kalde en kvinde med en velvoksen faderbinding: myrde sine egne børn, fordi de er for sløve til at hævne drabet på bedstefar! Det er bare en af en stribe lige så grumme familieopgør i sagaen om Vølsungerne. Odin, der er stamfar til dem alle, blander sig i familieopgørene, hvis de er ved at gå i stå. For eksempel kaster han et æble i skødet på en kvinde, der har svært ved at blive gravid. Naturligvis med den ønskede virkning.
Wagner brugte den slægt til at komponere Ringen over. Freud foretrak de græske myter, skønt han sagtens kunne have fundet nordiske pendanter til Ødipus og Elektra, og hvad han ellers skulle bruge for at komponere sin saga om ballade i familien.
Når der først nu udkommer en samlet dansk udgave af de nordiske oldtidssagaer, har det flere årsager. En af dem er, at deres bedste stof er internationalt. Richard Wagner behøvede ikke ty til Vølsungernes saga. Han havde det samme stof i de tyske Nibelungensagn.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her