0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Plyssofisterier

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Plys kan holde til meget, som grevinden sagde, idet hun med et taknemmeligt smil til staldknægten atter rejste sig fra chaiselongen og glattede skørterne ud.

Men udsagnet gælder også, når vi skifter 'plyssofa' ud med 'plyssofi': Den livskundskab med mere eller mindre erkendelsesteoretiske sidegevinster, der kan udledes af værkerne 'Peter Plys' og 'Peter Plys og hans venner', som A. A. Milne udgav 1926 og -28.

De filosofiske øvelser ved Plys-plinten, som Benjamin Hoff indledte med sine charmerende værker om 'Peter Plys og hans tao' og 'Den tapre Grisling', fortsætter litteraturhistorikeren John Tyerman Williams nu med et endnu skævere smil.

At han er en skælm, forstod man allerede, da 'Peter Plys og filosofferne' udkom på dansk i 1996 med den oplysning, at manden vandt sin doktorgrad på en afhandling om »Præsters og kvinders sociale rolle i England i årene 1770 til 1880, genspejlet i deres holdninger som rævejægere«.

Omstændelig og studentikos? Jo, unægtelig. Men også begavet på en nok så charmerende måde, når han demonstrerer Plys' anvendelse af Jungs typologi, Adlers teori om mindreværdskompleks, freudiansk tallære m.v.

Eller når han, i det andet nye bind, finder Tarok-kortenes, Kabbalaens, Druidelærens, Alkymiens og Astrologiens hemmeligheder anvendt i fortællingen om Store Bjørn, som Milne forledte os til kun at tillægge »en meget lille forstand«.


Som matematiklæreren Tom Lehrer bemærkede, mellem to sangnumre: »Life is like a sewer - what you get out of it depends on what you put into it«. Ligervis med Plys-bøgerne: Der er faktisk ikke grænser for, hvad man kan læse ud af dem. Eller ind i dem. Hvilket jo giver én den lumske anelse, at satiren her retter sig et ganske andet sted hen: Mod litteraturvidenskabelig overfortolkningssyge.

I hvert fald er Tyerman Williams' skoleridt på ryggen af bjørnen samtidig et skoleeksempel på den type 'litteraturanalyse', der følger opskriften: Med anledning i et tilfældigt valgt værk vil jeg nu underbygge, at min (tilfældigt valgte) kunst- og livsanskuelse er lødigere end mine kollegers!

Michael Blædels fordanskning rammer med lærdom og fin ironi den akademiske jargon, man selvillustrerende kunne kalde præaltanal (af latin: præaltus - særdeles høj; anus - røvhul).

Lidet anede vi f.eks., at Hermetismen - navngivet efter grundlæggeren Hermes Trismegistos - og dens mål om at hæve sig fra de lavere til de højeste sfærer var det skjulte budskab i Shepards klassiske tegning af Jakob og Plys' vandring op ad trappen: »bums, bums, bums«! Vel?

Vejen til højere bevidsthed er ublid. Men Plys kan holde til meget!

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce