0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Monumental biografi udforsker arven fra tyngdekraftens fader

768 siders tilbundsgående videnskabsformidling om Isaac Newton er ikke en side for meget.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
NY Public Library/AP
Foto: NY Public Library/AP

Mig. Kun konger og visse adelsmænd overgik angiveligt Isaac Newton i at bestille portrætter af sig selv. Gravering fra 1726.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Nature and nature's laws lay hid in night; / God said 'Let Newton be' and all was light, skrev den engelske digter Alexander Pope panegyrisk om en af videnskabshistoriens største ånder, Isaac Newton (1642-1727).

»Manden, der opfandt den moderne verden«, hedder det ikke mindre storladent på bagsiden af Carl Henrik Kochs monumentale biografi, der over 768 sider opruller dybderne i geniets virke.

Det er ikke en side for meget, hvis alt skal med - og Koch, der tidligere har indført os i centrale kapitler og kæmper i filosofi- og videnskabshistorien, er et oplagt valg, når alt skal med om tyngdekraftens fader, matematikeren, fysikeren, teologen, filosoffen og alkymisten Newton.
Indadvendt arbejdsmaskine

Der er ingen opløftende romantik eller et afvæbnende lune at krydre fremstillingen af Newtons liv og karakter med, og selv om der er en slags uventet 'action' at hente i hans virke som møntmester gennem 27 år, hvor han effektivt eftersporede falskmøntnere, var og blev det selvfølgelig tidens naturvidenskabelige drama, som var alfa og omega i hans liv og skæbne.

Den uhyre temperamentsfulde og ikke videre udadvendte videnskabsmand var en utrættelig arbejdsmaskine, og vi kommer ikke privatmennesket Newton ret meget tættere end det, hans egne skrifter og manuskripter fortæller: »Newton forbliver en gådefuld sfinks«, konstaterer Koch.

LÆS OGSÅ

Alligevel formår forfatteren at levendegøre bondedrengens spektakulære vej fra landsbyen Woolsthorpe og hans banebrydende erkendelser som 23-24-årig over udgivelsen af hovedværket 'Principia' et par årtier senere og til hans ubestridte position som tidens største videnskabsmand frem til gravlæggelsen i Westminister Abbey i 1727.

Og det fortæller en del om Kochs grundighed, at vi skal frem til side 333, før vi når frem til udgivelsen af 'Principia'.

Naturvidenskabens giganter
Ikke alene får vi et ualmindelig detaljeret indblik i det omfangsrige livsværk af den klassiske fysiks grundlægger, men også i hans samtid og de afgørende brudflader i 1600-tallet, en af naturvidenskabens mest revolutionerende epoker.

Et århundrede, der foruden Newton selv talte nøglepersoner som Kepler, Descartes, Galilei og Leibniz, og hvor også nogle af Danmarks mest berømte internationale videnskabsmænd virkede, fra Tycho Brahe, der døde i 1601, til Niels Stensen og Ole Rømer, hvilken sidste muligvis har mødt Newton i 1679.

Om sin egen indsats genbrugte Newton en velkendt metafor i et brev til naturforskeren Robert Hooke: »Hvis jeg har set længere, er det, fordi jeg har stået på skuldrene af giganter«.

LÆS OGSÅ

Ved første øjekast en slags beskedenhed, som dog naturligvis vidner om en titanisk selvbevidsthed.

Og han nøjedes skam heller ikke med at stå på skuldrene af dem, der kom før, for giganten Newton bekæmpede indædt arven fra giganten Descartes, mens han sloges i en årelang og uskøn strid med giganten Leibniz om æren for integral- og differentialregningen (som de udviklede uafhængigt af hinanden).

»Også store ånder som Newton og Leibniz opførte sig undertiden som små mennesker«, bemærker Koch.

Seriøs kulturformidling
De allerfærreste videnskabsmænd har som Newton betydet så meget for hele den måde, vi anskuer verdens grundlæggende struktur og arkitektur på.

Og det er selvfølgelig en væsentlig del af udfordringen for forfatteren og fascinationskraften for læseren, at vi er i et luftlag, hvor historiske paradigmer fældes og fødes, og hvor kun ganske få andre moderne videnskabskoryfæer som f.eks. Darwin, Einstein og Bohr har befundet sig.

Den imponerende rækkevidde af Newtons videnskabelige værk udfoldes i nøgtern detalje, men det er en yderligere kvalitet ved fr