0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Krimi: Hvor narkoen er konge

Don Winslow har skrevet en sjældent kompent kleppert af en narkokrimi om de mexicanske narkokarteller.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

THE Real Thing. Narkotrafficante Gilberto Higuera Guerrero, mexicansk storsmugler af hårde stoffer til USA. Foto: AP/Attorney General Office

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

'The Power of the Dog' er Don Winslows ottende roman.

Jeg har ikke læst nogen af de syv andre, men det vil jeg gøre noget ved i en pokkers fart!

For 'The Power of the Dog' er en af de mest ambitiøse og interessante kriminalromaner, jeg har læst længe.

Eller måske er kriminalroman en noget snæver betegnelse for en fortælling om en forbrydelse, der strækker sig fra samfundets bund til samfundets top og på kryds og tværs af de amerikanske grænser.

Lang, speget historie
Det handler om narko. Nærmere betegnet om de mexicanske narkokartellers historie.

Den Mexicanske Trampolin, der i lang tid har sendt colombiansk kokain og mexicansk heroin nordpå og - boiing - sendt dollar og våben sydpå. Håndvåben, raketstyr, helikoptere.

Våben? Jojo, for det er nemlig også CIA og amerikansk tys-tys-politik i Mellemamerika, det handler om.

En lang historie, hvor myrderierne i El Salvador og Iran-Contra-skandalen ifølge Don Winslow kun var to kapitler i en lang, speget og meget lidt køn historie.

Ingen går ram forbi
Bogen har en helt. Narkoagenten Art Keller. Men det er en helt, der i det lange løb bliver nok så blakket.

Og en helt, der reelt ikke er mere hovedperson end så mange andre i en kollektivroman befolket af mexicanske narcotraficantes, amerikanske soldater og agenter, luksusludere, befrielsesteologer og gangstere af irsk, italiensk og latinamerikansk afstamning.

Her går hverken præsidentembede eller pavestat ram forbi.

Indforstået skildring
I sit stort opsatte forsøg på at beskrive den amerikanske narkokriminalitets kulturhistorie i fiktionsform er James Ellroys 'The Cold Six Thousand' den oplagte parallel.

Winslow følger det samme spor. Et spor, også Cormac McCarthy er på i sin seneste roman 'No Country for Old Men'. Et spor præget af håbløse udsigter og hårrejsende blodbade.

Winslow har som McCarthy en præference for gammeltestamentlig resonans (titlen stammer fra Salmernes Bog), men er i øvrigt ikke en eksperimenterende stilist som Ellroy eller McCarthy. Winslow er mere traditionel.

I sin indforståede skildring af de amerikanske dilemmaer og tragedier i Mellemamerika tættere på Robert Stones 'A Flag for Sunrise'.

Frugtesløs narkopolitik
'The Power of the Dog' er en sjældent kompetent kleppert af en forbrydelsesroman. I sine lettere udpenslede tortur- og sexscener og sin hang til narrativ overdrivelse ikke bange for at vedkende sig slægtskabet med pulp-fiktionen.

Men samtidig et magnum opus om narkokriminalitetens historie og politiske implikationer, som munder ud i en nådesløs fordømmelse af mange års frugtesløs narkopolitik.

En politik, der som sine største resultater kan prale med flere og flere narkomaner, flere og flere overfyldte fængsler, flere stenrige forbrydere, mere korruption og en gennemgribende kriminel infektion af hele samfundsorganismen.

Et kick, der smager af mere
'The Power of the Dog' er en roman om hårde stoffer. Gjort af hårdt stof.

Og for at føre den sproglige dobbelthed helt ud til kanten af det usmagelige: At læse Don Winslow er et kick, der smager af mere.

Meget mere. Og pronto!