Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Tre små grise

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er den (post)moderne historie om de tre små grise, tre amerikanske søskende, middelklassebørn af USA's Midtvesten netop nu. Hver især har bygget sit hus for livet af mere eller mindre holdbart materiale.

Den yngste, Denise, er datteren, som er blevet en succesfuld kok, en man taler om og spiser hos, men som sætter alt over styr ved at indlede et forhold til en gift mand og såmænd også dennes kone. Hvilket ikke er særlig smart, når ægtefællerne er hendes økonomiske bagmænd.

Den mellemste, Chip, sætter også alt over styr som universitetslektor og litteraturmand ved at gå i seng med en studine, hvorpå han flygter til Litauen for at sælge landet på lidet fine fiduser.

Og endelig er der den praktiske gris, den ældste søn, den kernesunde og sympatiske bankmand Gary som nok har bygget sit hus af mursten, men som bag facaden er ved at blive paranoid og alkoholiseret ved angerbetonet at skulle leve op til den amerikanske drøm. Med en sød kone som desværre har overført sin fascination ved det andet køn til sine forkælede sønner, som får alt, hvad de peger på.

Og den stygge ulv i Jonathan Franzens satiriske, smertelige og socialkritiske fabel, er såmænd forældreparret Enid og Albert Lambert, hvor sidstnævnte i en alder af 75 er blevet ramt af Parkinson, og førstnævnte lever i sin egen glasklokke pustet op på bigotte moralbegreber, snobbet snæversyn og puritanske dyder.


Jonathan Franzen - i øvrigt af svensk herkomst, hvilket også spiller en rolle i hans bestsellerroman - har med 'Korrektioner' leveret det, man på amerikansk kalder for en STS. En Small Town Story, en roman om Andeby, den middelstore småstad med hvide indbyggere fra Nordeuropa, den klaustrofobiske verden vi kender kritisk fra Sinclaire Lewis' 'Main Street' og kærligt fra dramatikeren Thornton Wilders skuespil 'Vor by'.

Men Franzens roman er anderledes smittende i sit signalement. Ikke kun fordi den gør op med de arkaiske og altmodische værdier, som overlever i det amerikanske Bibelbælte og hæmmer dets børn i at blive lykkelige eller i det mindste at eksistere som levende mennesker andre steder med andre stemmer. Men fordi hans roman vifter sig ud til en sædeskildring af hele USA ved slutningen af det 20. århundrede.

Og det gør den utroligt intelligent, ironisk ætsende og distanceret følsomt. Næsten hele vejen igennem krydret med bidske bid til dette og hint, sådan som man lever nu med moderigtig mad, medicin for sjælen og den moderne kulturløshed, som alt for ofte har afløst nærvær, næstekærlighed og nænsomhed.

'Næsten' skriver jeg, for den eneste anke er, at bogen med et samlende juleselskab for hele familien derefter og desværre fuser noget ud i den form for sentimentalisme, den amerikanske bogverden åbenbart anser for et nødvendigt punktum.

Men når dette forbehold er gylpet op, skal det hurtigt understreges, at dette er den eneste korrektion til helhedsindtrykket af en ualmindelig god og læseværdig sæderoman med stof til eftertanke og erkendelse - ikke mindst af USA's bornerte udsyn under præsident Bush junior.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden