Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Præsidentros. Selv om den endnu ikke er udkommet, har Barack Obama læst Jonathan Franzens 'Freedom'. Obama finder bogen underholdende, oplyser en talsmand fra Det Hvide Hus. Arkivfoto: Lars Hansen
Foto: Lars Hansen (arkiv)

Præsidentros. Selv om den endnu ikke er udkommet, har Barack Obama læst Jonathan Franzens 'Freedom'. Obama finder bogen underholdende, oplyser en talsmand fra Det Hvide Hus. Arkivfoto: Lars Hansen

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Ny bog fra Franzen skaber splid inden udgivelsen

Jonathan Franzens ’Freedom’ får for meget opmærksomhed, mener kollegerne.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På bare to uger er Jonathan Franzen gået fra at være en stor amerikansk romanforfatter (ifølge Time Magazine) til at være en litteraturkæledægge, hvis arbejde har fået urimelig megen anmelderros (ifølge forfatterkollegaen Jodi Picoult), for til sidst at blive forfatteren, vi elsker at hade (ifølge Newsweek).

Og hans bog er ikke engang udkommet endnu.

’Freedom’ udkommer – som en af de mest ventede romaner i år – på tirsdag og er på forhånd så godt som selvskrevet til en plads på bestsellerlisten. Med sig har den et væld af blændende anmeldelser og masser af omtale i bogbranchen.

Præsident Barack Obama, som har tilbragt en del af august i øparadiset Martha’s Vinyard, har haft den endnu uudgivne bog med som del af sin sommerferielæsning.

»Han læser den og finder den underholdende«, siger Bill Burton, talsmand for Det Hvide Hus.

To anmeldelser på syv dage
Men foruden dette Franzen-vanvid er der også et gran af Franzen-raseri.

Forfatterne Jennifer Weiner og Jodi Picoult har på det seneste skrevet en lind strøm af sure opstød på Twitter om Franzen og New York Times, hvor de hævder, at anmeldere på det skammeligste overser kvindelige forfattere.

»Om jeg mener, at jeg burde have al den opmærksomhed, som ’geniet’ Jonathan Franzen får? Nej. Om jeg gerne ville tages bare lige så seriøst som Jonathan Tropper eller Nick Hornby? Absolut«, siger Jennifer Weiner i et interview, som Huffington Post har lavet med hende og Jodi Picoult.

Jeg har en ide om, at de folk, der mener, at ’Freedom’ har fået for megen ros, blot ikke har læst den endnuSidstnævnte siger i interviewet:

»Jeg vil gerne slå fast, at jeg intet har imod Jonathan Franzen. Jeg håber, at jeg vil læse (’Freedom’) og elske den. Intet af dette er ment som en kritik imod ham eller hans arbejde, men imod, at New York Times har valgt at anmelde ham to gange på syv dage«.

Skræmmer mænd bort
Bogen udkommer cirka ni år efter Franzens sidste roman, ’The Corrections’ (’Korrektioner’), en kassesucces, der har solgt næsten 3 millioner eksemplarer på verdensplan.

’Freedom’ er, ligesom ’The Corrections’ en mikroskopisk granskning af en kærlig, men dårligt fungerende familie i USA’s Midtvest.

LÆS 'KORREKTIONER'-ANMELDELSE

Det var i forbindelse med ’The Corrections’, at Franzen først mødte vrede fra dele af de litterære kredse, da han antydede, at Oprah Winfrey-bogklubmærket på forsiden af hans roman kunne skræmme læsere – især mænd – bort.

Ikke desto mindre har boghandlere over hele USA meldt om en storm af kunder, der er fortvivlede over, at de ikke kan købe bogen endnu.

Efter Obama fredag modtog et gratis eksemplar fra Bunch of Grapes, en uafhængig boghandel i Massachusetts, har andre boghandlere klaget over, at det strenge forbud mod offentliggørelse før 31. august er blevet overtrådt.

Kæden Barnes & Noble mente, at dets filialer skulle have lov til at sælge den før tid, men gik med til at overholde den oprindelige udgivelsesdato.

Beskrivelse af samtiden
På onsdag påbegynder Franzen en turne rundt til 18 byer. Til arrangementet 21. september i St. Paul, som danner hovedrammen om fortællingen, blev de 1.000 pladser i Fitzgerald Theater hurtigt udsolgt.

I Eagle Eye Book Shop i Decatur, Georgia, hvor man havde Franzen-billetter til salg til den kommende Decatur Book Festival, blev billetterne revet væk på to dage.

»Vi havde folk, der ringede fra South Carolina og Florida«, som var villige til at tage den lange rejse for at se Franzen«, siger boghandler Bob Munson.

Jonathan Franzens forlag, Farrar, Straus og Giroux er overbevist om, at bogen ikke vil mangle læsere. ’Freedom’ er allerede ved at blive trykt i andet oplag, hvilket vil bringe antallet af eksemplarer op på 300.000.

»Jeg har en ide om, at de folk, der mener, at ’Freedom’ har fået for megen ros, blot ikke har læst den endnu«, siger Jonathan Galassi, chefredaktør for Farrar, Straus & Giroux.

»Når først de har det – hvilket jeg håber, de snart har – tror jeg, at også de vil kunne se, hvor dybt og rørende Jonathan beskriver vor samtid«.

Oversættelse: Niels Agerskov

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden