0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Når pæne piger bliver hjemløse

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingne
Foto: ingne
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Charlotte Strandgaard har bygget hovedparten af sit forfatterskab op omkring en række aktuelle psykosociale problemstillinger, og nu er turen kommet til hjemløshed.

Det belyser hun ved at sende hovedpersonen Bente, en 62-årig forhenværende bibliotekar, ud af paradis og lige lukt ned i helvede.

Paradiset er den lykkelige, sene kærlighed til enkemanden Mogens, og deres hengivne, symbiotiske liv i hans luksuslejlighed på Christianshavn.

Eneste slange i paradiset er Mogens' voksne døtre, der har svært ved at acceptere Inger, der også på sin side er jaloux på dem.

Men værre forhindringer skal vise sig: den aften, Inger og Mogens planlægger deres forestående bryllup, falder han om af en hjerneblødning og dør.

Fra at have alt, har Inger nu ingenting. Hun har opgivet sit arbejde for at være mest muligt sammen med Mogens, opgivet sin gamle andelslejlighed og forsømt tidligere veninder.

Hun er for stolt til at modtage døtrenes tilbud om 300.000 kr. Lejligheden er fire millioner værd, ved hun.

Så hun går bare chokeret og ødelagt ud i byen, med en varm frakke og en rygsæk på. Da hun ikke kan klare mere end et par nætter på gaden, sender Døgnvagten hende hen på et natherberg for kvinder.

omanen former sig som en registrering af Ingers liv dag for dag, med datoer som kapiteloverskrift.


Efter læsningen af hen ved 800 lange sider jævn prosa og endeløse replikskifter ved man alt om, hvordan man klarer sig på gaden om dagen.

Hvor man får varme og kan sidde ned, indtil man bliver spottet (stormagasiner, hospitalsfoyerer, biblioteker). Eller man kan f.eks. fingere en diskusprolaps, som Inger tidligere har haft, og lade sig indlægge et par dage.

Når natherberget åbner om aftenen, træder Inger ind i en kuvøsetilstand. En sær tryghed i det omflakkende liv, og hun oplever et fællesskab med de andre kvinder, der kan være narkomaner på afvænning, prostituerede, fallerede studerende, voldsramte.

Selv spiser Inger piller som bolsjer, er god til at forklare sig for lægerne, så hun får recepterne, for at dulme angsten for det, som hun kalder det.

Efterhånden erfarer vi, at det dækker over, at hun som ung blev voldtaget og fik det barn, der blev resultatet, bortadopteret.


Charlotte Strandgaard har et pædagogisk projekt for med både Inger og læserne. Vi skal lære at åbne op, tale om det, og det ender Inger også med at gøre til allersidst, efter at hendes forsømte veninder fra hendes tidligere liv har vist hende deres sår.

Alle har lig i lasten, og hvis jeg nu skriver en sætning af tordnende banalitet: at kun ved at åbne os for hinanden og stå sammen, klarer vi den, så har man noget af romanens løsning. Og sandelig også dens tone!

Jeg fatter ikke,at Charlotte Strandgaard har æltet denne klæge, overopbyggelige fiktionshistorie ind i dét, hun har indsigt til at fortælle os: hvad der sker, når mennesker oplever, at sikkerhedsnettet under dem forsvinder, fordi de sociale vilkår forbinder sig med gamle og nye psykiske belastninger, så et liv inden for det normales rammer ikke kan opretholdes. Eller aldrig rigtigt har kunnet lade sig etablere.

Indsigterne i bogen er gode nok. Men som roman betragtet er den noget nær en katastrofe.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement