0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Distancen blænder

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Marius Nørup-Nielsen (f. 1976) har valgt at kalde sin debutdigtsamling 'Karakteristikon'. Det betyder 'særpræg', og præget af særhed, dét er den: Et pludrende dagligsprog med udbrud, indskud, bratte skift og selvrettelser er sat op i et bredt og støjende skriftbillede med indrykninger, flersporede forløb, kursiver, versaler og fed skrift. Stilistisk er 'Karakteristikon' karakteriseret af især tre fænomener: ironi, metabevidsthed og fragmentering :

Ironien gennemsyrer bogen i en sådan grad, at så godt som intet udsagn kan tages for pålydende. Her og der optræder en koket naivisme (»en sød lille dreng«, »det er nuttet« osv.), og enkelte steder tales der om følelser som sorg og ensomhed, men intet af det synes at være helt oprigtigt ment. Næsten alt siges med et - af og til uforståeligt indforstået - glimt i øjet.

Metabevidstheden viser sig derved, at digtsamlingen drøfter sig selv undervejs: Digttitler, parenteser og metaforer diskuteres løbende, faste udtryk vendes og drejes og sættes i (ord)spil, og hele projektet - 'poetikken', om man vil - tages op til overvejelse; bl.a. har jeget nogle kvababbelser med sin selvforståelse som digter:

»Det går jo godt nok for sprogets velsmurte tandhjul, men hvad klokken er slået ... Det er jo ikke noget sjælens urværk en digter som jeg benytter sig af, vel?«. At sprogets tandhjul ikke er helt velsmurte, fremgår af den sidst citerede sætning, som ikke får bøjet det personlige pronomen korrekt, og af et par andre steder, hvor den elementære sprogfærdighed kikser tilsvarende (»Kødet der forsøger at væmmes ved hinanden«, f.eks.).


Fragmenteringen er en teknik, som går ud på at opløse digtet, så det ikke fastholder noget særlig længe ad gangen, hverken et tema, en tone eller en form. Således springes der fra bekendelse til replikskifte, fra vers til prosa, fra minifortælling til metabetragtning osv.

Fælles for ironien og metabevidstheden er, at det er distancerende teknikker. De kan naturligvis sagtens bruges i poesien og give fremragende resultater, men vel at mærke kun hvis det stof, de distancerer sig fra, også er indskrevet, i det mindste som antydning eller understrøm. Ellers bliver det manér.

Tilsvarende med fragmenteringen: Når de enkelte stumper ikke får noget forærende af en større sammenhæng, må de selv hver især være prægnante, særprægede.


I forhold til disse kriterier er 'Karakteristikon' ikke nogen særlig vellykket debut. Sproget er slet ikke skarpt og originalt nok til, at de enkelte stumper træder frem.

Og der er noget knibsk og ufarligt over den intenderede vildskab, for de distancerende teknikker anvendes så umådeholdent, at forfatteren skubber både sig selv og læseren langt væk fra stoffet. Så langt væk at det faktisk er svært at se, hvad der overhovedet er på spil.

Man aner nok, at det har selvbiografisk præg: opvækst, ungdommelige kærlighedsproblemer, forholdet til forældrene osv. Og det kan da godt være, at der er noget på spil for forfatteren, at der bag alle de avantgardistisk korrekte parader faktisk findes et brændende lokum. Men det brænder ikke igennem i 'Karakteristikon'.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme