Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

MODIG. Jens Christian Grøndahl besynger ægteskabet og beskæftiger sig med et segment, få forfattere tør røre ved. Arkivfoto: Astrid Dalum

MODIG. Jens Christian Grøndahl besynger ægteskabet og beskæftiger sig med et segment, få forfattere tør røre ved. Arkivfoto: Astrid Dalum

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


En moden Grøndahl kommer med dristig ny roman

Jens Christian Grøndahls nyeste roman er velkendt og så alligevel ikke.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det hele er på godt og ondt velkendt i Jens Christian Grøndahls nyeste roman, ’Det gør du ikke’ – et intimt kammerspil, der foregår i det bedre borgerskab, med seismisk præcist fokus på følelsernes sitren og afhandlet i den altid glatte piskeflødeprosa, Grøndahl doserer med sikker hånd.

LÆS ARTIKEL

Men så er der alligevel, for denne anmelder, tale om en højst overrumplende, ja nærmest avantgardistisk gestus.

Scenen er sat med advokaten David og maleren og den hjemmegående hustru Emma, der er solidt forankret i villaen i Hellerup og har datteren Zoë på 23, der går på Kunstakademiet.

Emma er oprindelig englænder, og David kommer fra en ydmyg, jødisk baggrund, men tilsammen har de haft et lykkeligt ægteskab i knap 25 år.

Handlingen, som er fattig på ydre begivenheder, udspiller sig over et par efterårsdage, hvor det knager i ægteskabet, og hvor såvel David som Emma kortvarigt graviterer mod andre mennesker, andre livsmuligheder.

Og her er det, at Grøndahl normalt strander – splittet op mellem Alt for Damernes obligatoriske lovprisning og Informations helt forudsigelige kritik.

Grøndahl gør det bare
Grøndahl, hvis romaner klarer sig umådelig godt i det franske borgerskab, har herhjemme det, man vel nærmest må betegne som anti street credibility; det er ikke just Grøndahl, der bliver bedt om at komme ind på Forfatterskolen og læse op.

Og generelt kan man sige, at hans kanoniseringsstatus er skrøbelig.Det er på den baggrund, jeg fik øje på det dristige ved ’Det gør du ikke’. Grøndahl gør det bare, og han gør bare to ting.

For det første lader han handlingen foregå i det velaflagte borgerskab lidt nord for byen – det er han stort set ene om, det er ellers en næsten ubeskrevet egn i dansk litteratur, og få ting påkalder sig mere hån som muligt emne for seriøs romanskrivning end de advokatfruer, der tuller rundt derude i 2900 og har for lidt at tage sig til, og de advokatmænd, der besværet manøvrerer Mercedes’en på plads nede i Frihavnen.

For det andet lader Grøndahl det hele ende lykkeligt, i harmoni og relativ idyl. Siden Rimbaud, ja nærmest siden Flaubert, har det været fuldkommen tabu, hvis man hævdede at ville skrive god romankunst.

Og det betyder, at dette udsatte og sjældne skab, nemlig ægteskabet, her faktisk lovprises, sammen med dyder som blufærdighed og takt. Har man set mage!

Der er mere på færde her

Grøndahl udviser stort og insisterende mod ved disse to manøvrer – vedholdende at kortlægge det bedre borgerskabs indiskrete charme: Advokaterne og deres hustruer har vel også krav på en fair, litterær kortlægning og blotlægning.

Og dernæst ved at besynge ægteskabet, sådan som det nu er og kan være; og svinge uden om den evige, banale utroskab, den slidsomme, serielle monogami, de allestedsnærværende, autentiske skilsmisser, der popper op omkring os fra morgen til aften. Der er mere, og mere på færde, i ’Det gør du ikke’, men vi skal slutte nu, og det vil jeg gøre med at gratulere Grøndahl for hans ubestikkelige mod og hans gode evner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden