Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fri. Liu Xiaobo har været fængslet flere gange, blandt andet i forbindelse med studenteroprøret på Den Himmelske Freds Plads i 1989.
Foto: JEFF WIDENER (arkiv)/AP

Fri. Liu Xiaobo har været fængslet flere gange, blandt andet i forbindelse med studenteroprøret på Den Himmelske Freds Plads i 1989.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Portræt: Fredsprisen til professor-poet i husarrest

De kinesiske myndigheder har fængslet Liu Xiaobo adskillige gange.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En stol står tom i Oslo i dag.

Her skulle Liu Xiaobo have siddet for at modtage Nobels Fredspris. Men hverken Liu eller hans familie har fået lov at rejse til Norge, så der er ingen at overrække prisen til.

I går for to år siden offentliggjorde nogle hundrede kinesere Charter 08, en opfordring til de kinesiske myndigheder om at respektere menneskerettighederne. Liu Xiaobo var en af initiativtagerne.

Siden har titusind andre kinesere skrevet under på det åbne brev til regeringen.

LÆS OGSÅ

11 års fængsel
Men Liu var ikke til stede ved offentliggørelsen.

Dagen inden var han blevet hentet af det kinesiske politi, som efterlod en formular med ordene »på grund af mistanke om … «. Det sidste felt var blankt.

Alt hvad politiet havde at meddele hans hustru Liu Xia, var, at hendes mand var sat i »husarrest«.

LÆS MERE

Det undrede hun sig over. Også i Kina betyder husarrest, at man ikke må forlade sit hjem. Men væk var han, og politiet ville ikke fortælle hende, hvad det var for et hus, han var anbragt i.

Anklagen kom til at lyde på, at han har »tilskyndet til undergravning af statsmagten«. Efter et års ’husarrest’ blev han idømt 11 års fængsel. Det er derfor, han ikke er i Oslo i dag.Forhandlede med hæren i 1989
Liu Xiaobo er litteraturprofessor og poet.

Under demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads i 1989 arrangerede han en sultestrejke og forhandlede på studenternes vegne med hæren.

Han var med til at sikre, at de unge kunne forlade pladsen uden at blive skudt ned. For sin indsats fik han 20 måneder i kachotten.

Den norske Nobelkomité har givet Liu Xiaobo Fredsprisen »for hans lange og ikkevoldelige kamp for centrale menneskerettigheder i Kina«.

Beskedent ønske
Man bør bide mærke i formuleringen. Liu Xiaobo og de andre underskrivere af Charter 08 har ikke krævet, at den kinesiske regering skal gå af.

Kun at den skal leve op til den gældende kinesiske grundlovs paragraf 35, som sikrer de kinesiske borgere ytringsfrihed.

Det lyder sådan her i Charter 08:

»Ytringsfriheden, pressefriheden og den akademiske frihed bør respekteres, så borgerne kan blive informeret og udøve deres ret til at holde øje med den politiske ledelse«.Held det land, der har sådanne borgere.

Tilegnet hustru

Digtet ovenfor har den nu 54-årige nobelprisvinder tilegnet sin hustru Liu Xia. Han skrev det under sit tredje fængselsophold, 1996-1999.

Forbrydelsen dengang var, at han havde opfordret sit lands regering til at forhandle med Dalai Lama fra Tibet. I New York arbejder oversætteren Jeffrey Yang på et bind med nobelprisvinderens digte på engelsk.

Teksten her bygger på denne forestående udgave. Yang har hjulpet mig, der ikke kan kinesisk, med at få teksten på plads på dansk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden