0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Zieler er dybsindig og dejligt banal, uskyldig og vidunderligt rå

To begavede danske tegnere afsøger grænserne for den grafiske fortælling.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Lige-gyldiggørelse. Kat & pige udspørger den danske frontsoldat om, hvor svært det er at dræbe. Illustration: Christoffer Zieler

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jo mere surrealistisk et verdensbillede der skal fremmanes, des mere realistisk må detaljerne afbildes for at opnå troværdighed.

Dén tommelfingerregel er i hvert fald fulgt i både Christoffer Zielers ordrige tegninger med ’Stejl fart’ mod hverdagens afgrund af absurditet og i Anders Brønseruds ordløse billedforløb om kuglerunde ’Otto Obscura’ og hans oplevelser på randen af fortabelsen:

Tegnet med minutiøs præcision er de begge – hvor uhyre forskellige de to projekter end ellers er.

LÆS OGSÅ

Den grafiske tekst
Fra Zielers tidligere samling tegninger med titlen ’Pigen og katten’ går titelfigurerne igen i nogle af de enkelttegninger med indlagt dialog, som er hans foretrukne form.

Det er muligt, at pigen ikke »har kørekort til Platon«, når hun synes, at »Sokrates er en hård motherfucker« med sit forbud mod at skade staten. Men Zieler er både dybsindig og dejligt banal, uskyldig og vidunderligt rå.

Grafikken kan være næsten pillent detaljetro, mens surrealismen især ligger i dialogen. Som når kat & pige udspørger den danske frontsoldat om, hvor svært det er at dræbe – som at spille sax? Eller lave omelet?

De målestokkes tilfældighed slår Go’morgen Danmark og Aftenshowet i den ellers så populære journalistiske disciplin: ’lige-gyldiggørelse’ af alle temaer.

LÆS MERE

Er Zielers form en tegne serie? Altså ’en billedfortælling af trykte tegninger, hvor teksten udgør et grafisk element i billederne’, som vi plejer at sige. Zielers etbillede-kommentarer forholder sig måske nærmest til mediet ligesom anekdoten til romanen.

Men så igen: hvis nogen kan acceptere det som tegneserie, må det da være Politikens læsere, som er vænnet til den daglige dosis Wulffmorgenthaler og den ugentlige Huskmitnavn i sektionen IBYEN.

Forenklet pointe

Og hvis ’teksten udgør et grafisk element’ osv., hvad så, når der slet ikke er tekst i billederne – som hos Anders Brønserud?

’Otto Obscura’ er en såkaldt pantomimeserie, altså ordløse billedforløb med pointe, ligesom danske Henning Dahl Mikkelsens verdenskendte serie ’Ferd’nand’. Men de holder sig heller ikke tilbage med banale, basale dybsindigheder. En melankolsk abe og en noget striks dyrepassertype er blandt de få andre levende væ