Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Noveller. Leif Davidsen er bedst i thrillerformatet, hvor der er plads til at folde plot og personer ud og til at flette research ind, så den giver både fylde og skarphed.
Foto: WREM STEEN/Jyllands Posten

Noveller. Leif Davidsen er bedst i thrillerformatet, hvor der er plads til at folde plot og personer ud og til at flette research ind, så den giver både fylde og skarphed.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Leif Davidsen skulle holde sig til krimierne

Forfatteren er på udebane med novellesamlingen 'Utahs bjerge og andre historier'.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I en af novellerne i Leif Davidsens nye bog, ’Utahs bjerge og andre historier’, er en ung dansk kvinde rejst i fodsporene på sin nyligt afdøde far, Røde Peter, til Cambodja.

Der havde faderen slået sine folder som ung og assisteret De Røde Khmerer med deres sociale eksperiment. Datteren er taget ud til en af massegravene, til en »dødsmark«, som endnu vidner om den svundne tid. Pludselig vader hun rundt i ofrenes knogler, der knaser som æggeskaller: »Hun ville så gerne træde udenom, men det var umuligt«.

Det er et makabert billede på historiens ikke særlig subtile tilstedeværelse i Davidsens nye novellesamling – som begivenheder, der nægter at blive fortid, som traumer, der både er fælles og individuelle.

Moralsk univers Der er skeletter i skabene, men også strøet i tusindvis ud på jorden. Den store historie maser sig på i personernes lille historie og griber forstyrrende ind i den, bedst som de troede sig i sikkerhed for den.Ekstremernes århundrede – og ikke mindst den kolde krig – rækker sine fangarme ind i det nye årtusinde og forfølger både idealister og opportunister, nyttige idioter og dumme svin.

Seksuel forlegenhed med fatale følger
Fodnotepolitikeren og forskeren, der falder i hver sin honningfælde i Sovjettidens Rusland, og den litauiske dansker, der slår sig op på at handle kvinder oven på kommunismens sammenbrud – alle får de deres bekomst.

Hvilket så også vil sige, at det er et gennemgribende moralsk univers, Davidsen præsenterer for os i de mest historiske af novellerne i ’Utahs bjerge og andre historier’.

Her handler det om personer, der har trådt ved siden af, og som nu gerne vil træde udenom, men de sidder i saksen og slipper ikke ustraffet fra deres gerninger i fortiden.

Andre af historierne er skæbnefortællinger uden det store historiske vingefang – anekdoter om mennesker, der er blevet mærket for livet af tilsyneladende bagatelagtige tildragelser, genfortalt af øjenvidner til deres tragedie.

Atter andre handler om parforhold på forliskurs, hvor nutidens krige og konflikter – Afghanistan, burkadebat og multikulturalisme – griber ind og kommer imellem parterne.

Seksuel forlegenhed er en tilbagevendende følelse hos de mænd, der befolker novellerne, og den får ofte fatale følger.

Ikke rigtig gode

De er ikke rigtig dårlige, novellerne, men de er heller ikke rigtig gode.

Leif Davidsen er langt bedre i thrillerformatet, hvor der er plads til at folde plot og personer ud og til at flette research ind, så den giver både fylde og skarphed.

LÆS OGSÅ

Og de noveller i samlingen, der fungerer bedst – som for eksempel den om fodnotepolitikerens fadæse, ’Udestående fordringer’ – er netop dem, der bevæger sig i dette litterære terræn, som er Leif Davidsens hjemmebane.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden