0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Bent Haller er en stensikker galgenhumorist

Med usentimental indlevelse kaster Bent Haller atter lys over forkomne liv.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
CARSTEN INGEMANN (arkiv)/Jyllands Posten
Foto: CARSTEN INGEMANN (arkiv)/Jyllands Posten

KRYSTALKLAR. Bent Haller skriver fængslende om Rigmors omflakkende liv som stuepige, prostitueret, bondekone og rengøringshjælp.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Galgenhumoristisk, usentimental og litterært stilsikker indføling i barske livsforløb og omstændigheder blandt os nulevende danskere fås næppe mere ægte end fra Bent Hallers tilsyneladende uudtømmelige lager af mennesker med kranke skæbner og alligevel en unedtromlelig hang til at leve videre.

Som nu Rigmor her. Hun er over 70 og ligger for døden uden at kunne tale eller bevæge sig. Helt dement, mener lægen højlydt under stuegangen.

Men plejeassistenten Ghana – en kvinde i tyverne og lige så sort som navnet – synes, der er kontakt. Så hun taler til Rigmor, hører hendes nynnen af titlens melodistump og hendes magtesløse forsøg på at tale, og hun kigger i den døendes lille sorte bog, hvor nogle navne er sammenfaldende med dem i en mappe med avisudklip.

Rig på børn
Rigmor er rig – på børn, som hun ikke har været mor for. I hvert fald ikke hele barndommen igennem. Alle seks med forskellige fædre, og de fleste ved et uheld, alle med opvækstår på børnehjem eller hos adoptivfamilier.

LÆS OGSÅ Men Ghana synes, de skal kontaktes, så de kan tage afsked med hende. Bogens ramme er den yderste dag, hvor hver enkelt af de fuldmodne børn overrumplet bliver ringet op om den mor, hvis fravær har defineret deres liv. Er Rigmor da et ondt, hjerteløst menneske? Næ, snarere et menneske i kronisk nødværge. Fem drenge Datteren Judith fik hun som fjortenårig omkring 1950 som resultat af en kristen synders kærlighed: »Han var en satan, bedstefar, en rigtig satan!«. Af de fem drenge over de næste tyve år blev nogle stykker vel til i forelskelse eller en illusion om familieliv, men forkomne er de alle.

Altid dukket af adoptivfaderen blev Per en forvokset drengerøv, »Bo ind og ud« er stamgæst i fængslet, Finn er hjemløs, Hans Peter på nervemedicin, og musikeren Bent, flokkens benjamin, har svært ved selv at være nok for sin datter.

Han indlever sig ubesværet og usentimentalt i disse mennesker, som vi alle kender varianter af: Sådan former et antal danskeres liv sig, i dag.

Kun to af sønnerne husker hinanden fra nogle års fælles barndom.

Kapitel for kapitel veksler synsvinklen mellem Rigmors erindringer om det omflakkende liv som stuepige, prostitueret, bondekone, rengøringshjælp, et menneske uden rast eller ro mellem ublide mænd.

Litterært vandmærke
Og så glimt af hvert enkelt voksent barns hverdag siden hen med en uforløst viden om, at der var en biologisk mor – men hvem og hvor er hun?Kummerlige liv, følelsesmæssigt og/eller materielt. Men Hallers litterære vandmærke er den stensikre gengivelse i deres eget sprog, deres nøgterne livserkendelse: Her er ikke råd til selvmedlidenhed, galgenhumor er en livsbetingelse.

Den tone vil tiltale den liberalistiske læser af hærdet stål – som måske også vil mene, at Rigmor vel selv kunne have smedet sig en bedre lykke trods snublestarten på bedstefars skød, den satan, og at hendes afkom har kostet skattekroner nok?

Haller på finansloven

Den socialt ansvarlige læser kunne derimod nok udlede nogle reformforslag til kampen mod følelsesinvalidering som social arv. Men Haller gør ingen af delene. Han indlever sig ubesværet og usentimentalt i disse mennesker, som vi alle kender varianter af: Sådan former et antal danskeres liv sig, i dag.

LÆS OGSÅ

Måske endda lidt flere danskeres de kommende år? At svare på dét er vores ansvar som læsere og vælgere. Romanen gør det bare lidt sværere at løbe fra ansvaret.

Efter et kvart hundrede bøger for voksne, mere end hundrede for børn og unge plus filmmanus, dramatik m.m. kom Bent Haller i år på finansloven, Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, fordi han skriver med »sproglig præcision og medrivende fortællemæssigt drive, så skæbnerne fremstår krystalklart«.

Hørt!
FACEBOOK

Læs mere:

Annonce