Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»En gruppe drenge mobber ondskabsfuldt en pige; de tvinger hende til at spise afføring og skarpe genstande. Er det morsomt?«
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

»En gruppe drenge mobber ondskabsfuldt en pige; de tvinger hende til at spise afføring og skarpe genstande. Er det morsomt?«

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Skæv komik giver læseren et trælår

Førsteklasses modbydelige og modbydeligt morsomme voldsnoveller i ånden fra Villy Sørensen.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En dreng suser råbende gennem luften, hans skateboard forsvinder under ham, og han lander tungt og smertefuldt på de sorte togskinner under sig. Er det skægt?

En gruppe drenge mobber ondskabsfuldt en pige; de tvinger hende til at spise afføring og skarpe genstande. Er det morsomt?

Ikke nødvendigvis, må vi nok forlegent fremmumle. Men her er det, at Jesper Wung-Sung (f. 1971) træder ind med sin helt særlige og slagkraftigt forfinede novellekunst og udfører uomtvistelige mirakler.

Det onde menneske I samlingen ’Trælår’, der består af tyve korte noveller, får vi én lang, udtrukken og ikke desto mindre monomant opfindsom variation over den samme grumme grundmodel: voldens, torturens, mobningens, nederlagets, hadets, ydmygelsens og smertens repertoire. Vi er i provinsen, i yderområderne, i taberland; vi er i barndommen eller i puberteten, på tærsklen til voksenalderen; og vi er socialt sunket ned i socialgruppe 3-5, hvor det flyder med pizzaer, dåseøl, hash, Campari og computerspil, for slet ikke at tale om tyveri, indbrud, overfald.

Det burde vel i princippet være blevet til en næsten ubærlig påmindelse om, at mennesket (også) er ondt, dumt og svagt, ligesom verden (også) er grusom og uretfærdig.

Beckett'ske drenge
Men det er kun den ene og relativt lille side af sagen. For Wung-Sung har som forfatter en usædvanlig evne til at fremskrive bizar komik midt i ulykken og katastrofen.

Hans drenge – og vi er med mandeforskeren Wung-Sung her gået i barndom – optræder ofte som par, eller som kollektiv. Parrene nedstammer i lige linje fra Becketts Pozzo og Lucky, der sadistisk og masochistisk drev deres spil med hinanden, mens de ventede på – vi ved ikke helt hvad.

Ude i parcelhuset er Jacob og Jeppe alene hjemme i 14 dage. Forældrene har skødesløst efterladt dem en bunke pengesedler, og de går øjeblikkelig i lag med tv og computer, pizzaer og Nutella.

Nu kommer Vorte-Morten imidlertid forbi; de beslutter at grave en hule ude i haven, men det kuldsejler, for pludselig får Jacob og Jeppe den idé at begrave Morten i hulen, så kun hans hoved stikker op. De propper brutalt nogle chipsposer i munden på Morten for at stoppe hans skrigeri.

Det lille hus på prærien 2
Og bagefter tager Fanden ved dem, nu gør de rent som besatte i huset; og i det begyndende nattemørke skubber Jacob igen og igen plæneklipperen over en særlig genstridig stor klump på græsplænen ...

Drengene er blevet besjælet. De er besjælet af at have set Charles Ingalls være en klog og god mand i ’Det lille hus på prærien’ og vil nu på deres egen måde efterligne rollemodellen.

Og på den led er Wung-Sung indlagt i kølvandet på Villy Sørensens ’Sære historier’ og aktuelt beslægtet med en kollega som Jens Blendstrup i ’Pludselig flæben’.

God morgen, John Travolta

Med sine tekster formår Wung-Sung at oprulle en kavalkade af surreel komik, der præcist knalder sine trælår ind i den intetanende læser, der på skift griner og gyser. Fornemt står en syret udtænkt opdatering af Franz Kafkas berømte novelle ’Forvandlingen’, hvor Gregor Samsa jo vågner op og ser sig forvandlet til insekt.

Her er det den øldrikkende teenager Viktor, der pludselig en morgen er blevet til en kloning af John Travolta, Kurt Cobain, Michael Jackson og Justin Timberlake – og så går den vilde gæk ellers derudad, i en travesti over berømmelseskultens og efterlignelsestrangens sørgelige råddenskab. ’Trælår’ kan voldeligt varmt anbefales.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden