Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Gotisk. Liv Mørk, alias forfatterne Morten Søndergaard og Merete Pryds Helle (i billedet), har fingrene dybt nede i det menneskelige morads i 'Næsten levende'.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Gotisk. Liv Mørk, alias forfatterne Morten Søndergaard og Merete Pryds Helle (i billedet), har fingrene dybt nede i det menneskelige morads i 'Næsten levende'.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Krimipseudonym skriver en spillevende litterær spøg

Liv Mørk leger med genrerne i deres kombinerede slægtssaga og krimi.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man må nok sige, at Liv Mørk går langt tilbage i tid i sin slægtskrimi, ’Næsten levende’.

Helt tilbage til Pekingmanden, der levede for 700.000 år siden, og hvis tilværelse forfatteren indledningsvis lever sig ind i. Og så tager vi et gevaldigt hop frem til Anden Verdenskrig, hvor Pekingmandens fossillerede knogler ligger i en lakæske i et hus, Villa Calibano, i de toscanske bjerge.

LÆS REPORTAGE

Knoglerne blev under forskellige omstændigheder spillet husets ejer, brigadegeneral Pier Francesco Calibano, i hænde. De repræsenterer en stor værdi. Kineserne vil gerne havde fingre i dem som arkæologisk fund, men der er også knyttet en overtro til dem: Knuses og drikkes de pulveriserede fossiler som afkog, giver de potens og livskraft.

Samtidig hviler der en forbandelse over dem, for sælger man dem, kommer man til at leve et liv som kun ’næsten levende’, heraf romanens titel.

Tilværelsens grundelementer og dødssynder i en meget morsom anretning.Der er andre knogler i villaens tårnbygning. Da generalen kom hjem efter krigen, var kæresten, Elisa, gravid, resultatet af en voldtægt, men generalen beslutter sig for at gifte sig med hende. Det er valget, der afgør, hvilken mand du er, har han lært.

Men Lisa forbliver en hore for ham, og han dræber hende i raseri, lægger liget i tårnet sammen med Pekingmanden. Den uægte datter, Evi, tåler han dog. Hun har det særtræk, at hun ikke kan lære at læse, men er et matematisk geni.

Hold fast
Omkring generalen og hans datter står en mængde personer, der er knyttet til villaen.

Der er opsynsmanden, Dino, og hans kone, Loredana, der yder generalen mere end huslige tjenester. Den enfoldige Maria er Evis amme, og hun har en klemme på generalen, fordi hun ved, hvad han gjorde ved Elisa.

Så Maria bestikkes med et nybygget hus og jord til den mand, han får til at gifte sig med hende, den homoseksuelle Augusto, som også har en klemme på generalen.

Ham har generalen nemlig ikke kunnet modstå!

Hvordan Maria får sine tre børn i ægteskabet, er et kapitel for sig, og det er Evis udvikling til finansgeni og senere kinesiskstuderende også. Skrifttegn kan hun nemlig lære at læse. Hendes ægteskab med en atomfysiker fører hende til Danmark, men efter det kuldsejlede ægteskab er hun tilbage i villaen med deres tre børn, Pier, Thomasso og Alba.

Den første stopfodrer hun, den anden, fodboldhelten, bliver offer for sin storebrors hævn, og den sidste sulter sig.

Kan De følge med? Det er kun en lille del af den vidtforgrenede romans forløb, jeg her har antydet.

De tre søskende er gensidigt forbundet i et hadforhold, og det er en af grundstammerne i den farverige personskildring indrammet af skildringer af det toscanske landskab.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Konkurrence, grådighed, penge, mad, reproduktion, sex, vold, jalousi, hævn – vi er virkelig nede i de mere blandede af tilværelsens grundelementer og dødssynder her i en meget morsom anretning (der i øvrigt også rummer et par madopskrifter på bl.a. toscansk hare og kinesisk slange).

Mysteriet om termostaten
Mennesket, der bekæmper sine egne, er et motiv allerede i skildringen af Pekingmanden. Og hver af romanens dele er forsynet med et sigende citat fra litteratur- og filosofihistorien.

Bertrand Russell får lov at levere det sidste: »Livet er ikke andet end en konkurrence om at være forbryderen i stedet for offeret«.

Helt glat går det nu ikke for forbryderne i denne livets konkurrence. Generalen må leve med, at hver gang han ser sig i et spejl, er det Elisas ansigt i mere eller mindre opløste stadier, han ser i stedet for sit eget hoved.

Og det er der én til i romanen, der kommer til. Hvem det er, der i romanens begyndelse skruer temperaturen på villaens svømmepøl ned til frysepunktet med fatale følger for den næste udspringer, skal man læse de næste 400 sider for at finde ud af. Det gør man gerne, for man er vældig underholdt.

Litterære knopper

’Slægtskrimi’ kalder forfatteren sin roman.

Hun leger med genreskabelonerne og kombinerer slægtssagens langsomhed og skæbnemønstre med krimiplottet. Lidt gotisk roman er også tilsat med skeletterne og halvlivet i tårnet. Forfatteren, skriver jeg, men vi ved jo godt, at Liv Mørk er et pseudonym for Merete Pryds Helle og Morten Søndergaard.

LÆS OGSÅ De må have haft det morsomt med at lade denne roman knopskyde i alle mulige retninger og forfølge alle slags crazy indfald. Morskaben forplanter sig til læseren i denne litterære spøg, der er spillevende i sin skildring af mennesket som et grådigt konkurrerende væsen. Det er ikke menneskedyrets kønneste sider, forfatterparret har leget med.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden