Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Fortænkt krigsroman mangler selvindsigt

Overlæsset roman om Første Verdenskrigs traumer, kærlighedens og fortællingens helende kraft

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er stærke skildringer af skyttegravskrigen i Christoph Poschenrieders roman, flimrende billeder og godt formidlede indtryk af den søvngængeragtige frontsoldat, paralyseret af rædslerne og sin egen angst.

Det kan ikke være helt let, når man selv er årgang 1964, født i Boston, i dag ganske vist bosat i München, men trods nationsfællesskabet med romanens hovedperson, den tysk-jødiske officer Ismar Manneberg, stadig på stor afstand af den virkelige krig.

LÆS OGSÅ

Skildringen, den fremsuggererede skræk, kommer det imidlertid ikke så meget an på hos Poschenrieder; den tjener et højere pædagogisk formål. Som man også kan synes er et både lavere og efterhånden også fortænkt formål.

Det går sådan for sig: Manneberg kaster sig ud i krigen, patriotisk og i det håb, at patriotismen på den anden side af krigen kan få den tyske antisemitisme til at lægge sig. (Som bekendt gik det anderledes, den historie lige akkurat antydes mod slutningen af romanen).

Højere pædagogiske formål
Ved fronten, mellem dyngerne af maltrakterede menneskekroppe, sætter angsten sine kløer i den unge officer – næsten bogstaveligt, en ’sort panter’ bliver en fast del af hans vågne mareridt.

Krigens sjælelige sønderlemmelse har andre billeder, først og fremmest titlens ’spejlkasse’, en opfindelse fra et nyligt årti, som Poschenrieder med kunstnerisk frihed transporterer tilbage til årene mellem 1914 og 1918.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden