Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Roth. I år kan Nobelkomitéen ikke komme udenom Philip Roth, mener litteraturredaktørerne. Roth har både tyngden og bredden, han er både en intellektuel alvorsmand og en særdeles produktiv forfatter.
Foto: Healey Douglas/AP

Roth. I år kan Nobelkomitéen ikke komme udenom Philip Roth, mener litteraturredaktørerne. Roth har både tyngden og bredden, han er både en intellektuel alvorsmand og en særdeles produktiv forfatter.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enige redaktører: Det er USA's tur til at få Nobelprisen

Komitéen kan ikke komme uden om en amerikansk forfatter i år, mener danske litteraturredaktører.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det Svenske Akademi uddelte senest Nobelprisen i litteratur til en amerikansk forfatter i 1993.

Så i år er turen kommet til USA, lyder det i en minirundspørge blandt litteraturredaktørerne på de store dagblade.

»Sverige og deres fine forsamling af selvudnævnte smagsdommere kan ikke blive ved med at vrænge ad amerikansk litteratur. Det er tyve år siden en amerikaner - Toni Morrison - sidst fik prisen. Hvad ligner det?«, spørger Berlingskes Jens Andersen.

»Philip Roth!«, lyder hans bud på årets vinder.

Roth er ikke til at komme udenom
Også flere af de andre redaktører peger på den 79-årige forfatter, der de seneste mange år rutinemæssigt er blevet nævnt op til uddelingen af prisen.

LÆS MERE

Han debuterede for over 50 år siden, i 1959, med ’Farvel, Columbus’ og slog siden for alvor sit navn fast med ’Portnoys genvordigheder’ fra 1969. I nyere tid har bl.a. 'Komplottet mod Amerika' fra 2004 vakt opsigt.

»Philip Roth er ikke længere er til at komme uden om«, lyder det fra Anne Libak, redaktør for Weekendavisens tillæg 'Bøger', mens Kristeligt Dagblads bogredaktør Michael Bach Henriksen mener, at Roth skal have prisen, »fordi han på fuldkommen original og ekstremt energisk vis fortæller om, hvordan det er at være mand, jøde og amerikaner i anden halvdel af det 20. århundrede«.

ANMELDELSE

Joyce Carol Oates
Tre af fem adspurgte redaktører peger altså på Roth. Kulturredaktør Peter Nielsen fra dagbladet Information er enig i, at det litterære selskab Svenska Akademien må vælge en amerikaner. Men det bliver ikke Roth, mener han:

»Joyce Carol Oates får årets nobelpris«, siger han.

»Hun er en af de få nordamerikanske forfattere i nobelprisklassen, der i flere årtier har skrevet om omvæltningerne i det amerikanske samfund på en måde, så det både rammer den amerikanske sjæl og noget mere generelt menneskeligt, der rækker ud over kontinentet«, lyder det fra Peter Nielsen.

LÆS ARTIKEL

Alice Munro
Litteraturredaktør Jakob Levinsen fra Jyllands-Posten er enig i, at Nobelkomitéen står i gæld til den nordamerikanske litteratur.

»Det Svenske Akademi skylder nordamerikanerne efter, at nu forhenværende sekretær Horace Engdahl for et par år siden hævdede, at de bare ikke var lige så gode som europæerne«, fremhæver Jakob Levinsen.

Men han tror ikke på Roth. Han tror heller ikke på f.eks. Bob Dylan (»for eksotisk til finlitteraterne«).

»Mine umiddelbare realistiske bud er canadiske Alice Munro, der ud over at være god også er nordamerikaner og kvinde«, lyder det Jakob Levinsen.

Alice Munro er især kendt som en af novellekunstens allerstørste mestre. Også Politikens litteraturjournalist Carsten Andersen har et godt øje til den 81-årige canadier i dag.

Kadaré eller Rushdie
Jakob Levinsen tilføjer, at et wild card som årets modtager af den store hæder og de otte millioner medfølgende svenske kroner kan være albanske Ismail Kadaré.

»Fordi han ud over at være god er klassisk Nobelmateriale: en forfatter, der bliver ved med at bore i onde europæiske spørgsmål, fortællingens rolle og litteraturens ansvar og den slags«, mener Levinsen.

»Bortset fra det ville da ingen blive gladere end mig, hvis de turde give den til Salman Rushdie, der oven i købet lige har udgivet én af sine bedste bøger«, siger han.

»Men vi taler jo altså om svenskere«.

LÆS MERE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden