Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Professor for fjerde år i træk: Bob Dylan er min nobelfavorit

Eksperter kan godt se amerikansk sangskriver vinde nobelprisen i litteratur.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En amerikansk sanger og sangskriver - eller amerikanske og japanske romanforfattere.

Buddene er mange, når det gælder topkandidaterne til nobelprisen i litteratur, der i dag uddeles for 105. gang siden 1901.

Litteraturprofessor ved Syddansk Universitet Anne-Marie Mai hører til den kreds af forfattere og forskere, som det svenske akademi inviterer til at stille forslag til prisen. Og hun er ikke i tvivl om sin favorit, som hun indstiller for fjerde år i træk.

»Bob Dylan er en rigtig god digter. Man burde se kvaliteterne: Det er en fornyelse af digtningen samtidig med, at han vender tilbage til dens rødder i den sungne lyrik. Det er ikke dårligt, at han både løfter traditionen og fornyer den«, forklarer hun.

Murakami kan godt vinde Ud over den amerikanske sanger og sangskriver peger hun også på den amerikanske romanforfatter Thomas Pynchon og den japanske bestseller-forfatter Haruki Murakami som mulige - og spændende - bud til prisen.

Også både Ladbrokes og Unibet tipper på japaneren som årets litteraturprismodtager.

Og efter sidste års pris til en lyriker er romanforfatterne da også et populært bud hos flere. Forlægger hos Verve Maria Krabbe Hammershøy peger på amerikaneren Joyce Carol Oates som sit bud.

»Hun skriver om almindelige mennesker fra middelklassen, som kæmper med fattigdom, social arv, vold, dårlig skolegang og følgevirkninger fra økonomisk og social krise - og så har hun haft en enorm indflydelse på yngre amerikansk litteratur«, siger hun.

Maria Krabbe Hammershøy understreger dog, at det ikke er til at gætte sig til, hvem der vinder.

Håber, komiteen vil kigge bredt

Anne-Marie Mai er enig, men håber, at akademiet vil se lidt bredere efter vinderen.

»Hvis man vil blive ved at finde den bedste litterære kvalitet, skal man se bredere ud i genrer, medier og litteraturens nye og gamle genrer. Dér mangler de et blik«, siger hun:

»Man skal følge den litterære kvalitet, hvor end den dukker op - hvad enten det er i rockmusikken eller børnebøger. At man ikke er bange for nye genrer og medier. Det er vigtigt«.

Det svenske akademi offentliggør vinderen i Stockholm i dag klokken 13.00.

Prisen består af en medalje, et personligt diplom, et tilbud om svensk statsborgerskab og en pengesum på 10 millioner svenske kroner.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden