Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningBogsensationen netop nu i Tyskland er en satirisk roman om den tyske diktator og massemorder Adolf Hitler.
Uden at der overhovedet er gjort reklame for den, og uden at den har vakt synderlig opsigt i aviserne, topper den nu bestsellerlisterne. 400.000 eksemplarer er foreløbig revet væk. Selv danske Jussi Adler Olsen, tyskernes yndling for tiden, har måttet vige pladsen for bogens unge og komplet ukendte forfatter, Timur Vermes.
Talkshow-gæsten alle vil have
I Vermes' ny roman, 'Han er kommet tilbage' ('Er ist wieder da'), kan tyskerne side op og side ned grine ad en genopstanden Hitler. På grund af sin slående lighed med den gamle diktator bliver Hitler fast gæst i fjernsynets debatprogrammer, hvor hans bizarre synspunkter har den allerhøjeste underholdningsværdi.
Tyskerne morer sig over deres egen verden, som den tager sig ud set med Hitlers øjne. Og at den forhenværende Fører har valgt Wagners 'Walkyrieridt' som ringetone på sin mobil. Vermes har i flere avisinterview sagt, at Hitler nok ikke vender tilbage, men at vi dagligt er udsat for andre former for forførelse. Dem vil han gerne advare os imod.
Så hvad sker der? Den 66-årige kommentator og forfatter Henryk M. Broder er ikke i tvivl.
»Jeg var ansat 15 år på Der Spiegel. Dengang var der to muligheder for at få oplaget banket i vejret: Bare bryster eller Hitler«, siger Henryk Broder, der normalt ikke tager med fløjlshandsker på sine landsmænd.
LÆS OGSÅ
Begge hans forældre overlevede med nød og næppe Auschwitz i 1945, og han er Tysklands dårlige samvittighed, en rolle, han uge efter uge fylder ud med avis- og bladkommentarer.
»At den ny bog er en succes, betyder ikke, at tyskerne kan lide Hitler. Det betyder kun, at de ikke kan gøre sig fri af ham. Hitler har virkelig greb om folk. Tyskerne er Hitler-syge. Den nøgterne forklaring ville være, at han objektivt er den vigtigste statsmand i tysk historie. I sammenligning med ham var Bismarck en havenisse«.
Pjok, nul og tæppepisser
Broder henter derpå et udtryk, vi kender fra miljødebatten.
»Vi taler om, at noget er 'vedvarende', når det bliver ved«, siger han. »Hitler varer ved. Men hans latterlige såkaldte Tredje Rige varede kun 12 år. I 1933 lovede Hitler tyskerne et Tusindårsrige. Af det er der nu gået 80 år. Der er altså 920 år tilbage. Det kalder jeg vedvarende. Tusindårsriget er rent faktisk ikke forbi«.
Få fuld adgang om mindre end 2 minutter
De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent
Bliv abonnent for 1 krEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind