Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JACOB EHRBAHN (arkiv)
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

Spøgefugl. Jonas Jonasson boltrer sig veloplagt i stoffet, og han bruger hele vejen igennem faktiske hændelser og virkelige personer ved siden af de fiktive.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Jonas Jonasson har skrevet en fantasifuld og god skrøne

Jonas Jonassons roman bevæger sig fra Sowetos slum til det demokratiske Sverige.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Jonas Jonasson, journalist med stor egen medievirksomhed, gik ned med stress, solgte han rub og stub og flyttede, efter et par år i en svensk udkant, til Schweiz. Her skrev han et gammelt romanmanuskript færdigt.

Det blev til ’Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt’.

LÆS OGSÅ

Det var svært at få den udgivet, men den endte som en kæmpe succes, da den udkom på det svenske Piratforlaget i 2009, og er i mellemtiden oversat til over tredive sprog. I dag bor forfatteren på Gotland.

Nu følger han den eventyrlige succes op med ’Analfabeten der kunne regne’. Det er endnu en røverhistorie tilsat en del storpolitisk stof udsat for Jonassons store fantasi og særlige lune.

Mellem slum og diamanter
Hans hovedperson er den unge pige Nombeka, der bor i et skur i den sydafrikanske slumby Soweto.

Her tømmer hun latriner, og hun effektiviserer hurtigt hele arbejdsgangen ved hjælp af sin sans for tal. Ud over at være et matematisk geni får hun lært at læse af en gammel mand, hvis diamantskat hun finder, da han dør. Og så drager vores unge heltinde til storbyen for at opsøge et bibliotek, hvor hun kan hellige sig bøgerne.

På vejen dertil bliver hun kørt over af en fordrukken bilist, får naturligvis skylden i apartheidsystemets korrupte retssystem. Bøden skal hun arbejde af hos bilens fører, der viser sig at være øverste ingeniør for Sydafrikas atomprogram.

Flygte kan hun ikke – endnu – men hun får sat sig ind i alt om atomfysik og bombeproduktion. Så får hun også lige lært kinesisk af tre husslaver, hvilket er nyttigt, da et kinesisk statsoverhoved kommer på besøg. Han er interesseret i den sydafrikanske atomudvikling, og det er den israelske efterretningstjeneste også.

Folkeeventyr
Nombeka er sådan en helt, som vi kender fra folkeeventyrene. Den yngste, fattigste eller forhundsede, der outbrainer alle med sin snilde og sit gode hoved. Hun skal igennem mange trængsler, før hun ender i Sverige – ved en fejl med en bombe på slæb.

Romanens fremdrift skabes herefter ved at skildre alle forsøgene på at slippe af med den.

Sideløbende fortælles om de identiske tvillinger Holger 1 og Holger 2, som hun slår sig sammen med i Sverige. Den sidste eksisterer i princippet ikke, for faderen mente i sin tid, at det var nok med én Holger.

Dumme Holger 1 forkludrer det meste, mens den officielt ikkeeksisterende Holger 2, der er næsten lige så klog som Nombeko, bliver hende en sand hjælper, ven og mere end det.

Spøgefugl

Apartheid og storpolitiske interesser i atomprogrammer lyder som alvorlige emner. Spøgefuglen Jonas Jonasson boltrer sig veloplagt i stoffet, og han bruger hele vejen igennem faktiske hændelser og virkelige personer ved siden af de fiktive.

Bare for at nævne et eksempel er der et par sjove portrætter af den svenske konge og den svenske statsminister og stikpiller til diverse andre statsoverhoveder, men han sætter jo, som det fremgår af ovenstående, alt ind i skrønens ramme og i en humoristisk belysning.

LÆS OGSÅ

Det må være den blanding, hans mange læsere falder for. Samt den universelle grundfortælling, han varierer: mennesket, der overskrider sin skæbne. Sådan går det i folkeeventyrene, og sådan går det også heltinden i hans eventyr, Nombeko, der nærmest er prædestineret til at leve og dø i den sydafrikanske slum.

Hun ender til sidst som ... nå, det må læseren hellere selv finde ud af.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden