Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Pr-foto
Foto: Pr-foto

Hyldet. Den franske litteraturunderviser Pierre Lemaitres bælgravende sorte og stærkt spændende krimimareridt, 'Alex' ankommer til Danmark med flyvende faner og alle de internationale priser, en krimi kan få.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Fremragende fransk krimi er dødsspændende

Pierre Lemaitres blodige roman 'Alex' er bestemt ikke noget for Barnaby-segmentet.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alex elsker at prøve parykker og andre hårprodukter. Hun er kropslig en koket og sexet 30-årig kvinde og forstår at flirte igennem, alt efter hvilke mænd og mandetyper hun møder. Skal hun spille voksen og følsom på stiletter eller lillepige i et par flade sko? Blondine, brunette eller rødhåret?

Så er det bare lige, at hun bliver slået ned af en mand på boulevarden i Paris. Kastet ind som en klud i en hvid varevogn og snart hængt op i et bur for at dø langsomt i en forladt lagerhal.

Og kan politiet nå at finde hende, før det sker, for hvad sker der ellers? Alt, hvad du, kære læser, ikke kan tænke dig til eller forudse i denne gennemført tågede og labyrintiske thriller. Så spænd sikkerhedsselen, og glem nattesøvn.

LÆS OGSÅ

Den franske litteraturunderviser Pierre Lemaitres bælgravende sorte og stærkt spændende krimimareridt, ’Alex’ ankommer til Danmark med flyvende faner og alle de internationale priser, en krimi kan få. Plus at Lemaitre samtidig har fået Frankrigs fornemmeste litterære pris, Prix Goncourt, for sin historiske roman om skæbner lige efter Første Verdenskrig, ’Au revoir là-haut’.

Sproglig elegance
Og ud over at være litterær på den raffinerede måde er ’Alex’ da også noget ganske særligt med sine intrigante irgange ind i et plot med skiftende fortegn og lyssignaler lige om næste hjørne. Guidet af den halvanden meter høje og melankolske vicekriminalkommissær Camille Verhoeven, søn af en verdensberømt mor og enke efter et tragisk tilfælde. Samt en kreds af senmoderne musketerer.

På sæt og vis er ’Alex’ både en inciterende original thriller og så en ganske typisk fransk politiroman. Skrevet nøgternt prosaisk og sprogligt elegant med syntaks af galgenhumor, hvor Lemaitre (falsk) enfoldigt fortæller sin historie i nutid og førnutid. Signifikant for en nation og en kultur, hvis litteratur ikke har samme germanske grænsepæle mellem diverse genrer eller snobbede skel mellem drevent håndværk og gudgiven inspiration.

Storbyeventyr

Den franske krimi har aldrig glemt, at dens flamboyante fader hedder Alexandre Dumas med sine to mesterværker ’De tre musketerer’ og ’Greven af Monte Cristo’ fra midten af 1800-tallet. Akkurat både hævnerens kolde rute mod selvdestruktion og det ekstraordinære sammenhold mellem spektakulære strømere er sigende for megen fransk krimikultur.

Med distinktive træk over for den nordiske, mere ordinære hang til hverdagsrealisme, virkelighedsnær genkendelighed og tilrettelagt identifikationstilbud. Den galliske krimi er mere storbyeventyr for voksne end kriminaliseret debatlitteratur.

Det gælder så sandelig for ’Alex’, der nok synes at begynde som vor egen ’Kvinden i buret’-Jussi Adler-Olsen, men meget hurtigt uden at fortælle for meget lægger sig op ad en anden fransk mester i lag på lag-plots med vekslende sandsynlighed, den satanisk guddommelige Sebastien Japrisot.

LÆS OGSÅ

Jeg vil ikke sige hvilken af hans bøger, for så kommer jeg til at røbe for meget. Blot advare om, at denne sag ikke er noget for Barnaby-segmentet med tevand, muffins og veltrimmede mord i Midsomer. Men er du til Jean-Christophe Grangé, Fred Vargas og Thierry Jonquet, er der serveret stærk fransk café noir sans sucre med beaucoup du splat!

PS: Forlaget har valgt at begynde med bind 2 i serien om Camille Verhoeven. Lidt synd, for første bind, ’Travail soigné’ (omhyggeligt arbejde) om Camilles frygtelige tab af sin kone, Irène, for en seriemorders hånd, spøger en smule i denne. Kan du læse engelsk – så hedder den ’Irene’.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden