Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udsendt. Peter Hovmand har tidligere skrevet en bog om sine oplevelser i den franske fremmedlegion.
Foto: JENS DRESLING

Udsendt. Peter Hovmand har tidligere skrevet en bog om sine oplevelser i den franske fremmedlegion.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Ny roman beretter om at vende hjem fra krig med et ituslået hoved

Peter Hovmands 'Grødhoved' er ikke stor kunst, men emnet er vigtigt.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusindvis af danskere har gjort tjeneste i krigene i Afghanistan og Irak i det seneste årti med ubærlige tab til følge.

Romanen ’Grødhoved’ af Peter Hovmand, som både er uddannet i litteraturvidenskab og forhenværende fremmedlegionær, følger sådan en skikkelse – en ung soldat, som forsøger at finde vej til et nogenlunde normalt liv, efter at han er blevet såret i Afghanistan.

Romanen begynder efter selve ulykken – en vejsidebombe, der rammer den pansrede mandskabsvogn, som hovedpersonen Michael kører i uden for den engang så berømte og nu forladte Camp Amadillo. Umiddelbart slipper Michael med livet i behold, men ikke med hovedet intakt.

LÆS OGSÅ

Slaget medfører en hjerneskade, der ændrer hans bevidsthed og nedsætter hans koncentration og hukommelse betragteligt. 30 procent måler overlægen Michaels méngrad til efter ulykken.

Selve titlen, ’Grødhoved’, refererer til Michaels tilstand. Han kan ikke få ordene frem, han er følelsesmæssigt labil og kommer til kort i den ene situation efter den anden, hvor han nok kan registrere, hvad der foregår, men er ude af stand til at reagere med den hast og kløgt, som situationerne kræver.

Han kommer konstant på kant med sin omverden uden chance for at løse konflikterne. Fra at have været en habil og handlekraftig kriger forvandles han til et klodset fjols. Med ødsel brug af prik-prik-prikker gengiver romanen Michaels beskadigede bevidsthedsform, det vil sige hullerne og sløvheden i hans opfattelse.

Slingrende odyssé
På hospitalet slår Michael pjalterne sammen med en anden soldat under genoptræning, Caspersen. De løber og spiller skak sammen og begiver sig efter udskrivelsen ud på en skæv og slingrende odyssé, som fører dem til den jyske vestkyst, til Barcelona og Pyrenæerne, med genvordigheder og uventede glæder til følge.

Det er ikke selvmedlidenhed, som de to veteraner lider af, men derimod en kuldslået gævhed, som er ganske gribende.

Det gode ved ’Grødhoved’ er, at den hverken folder et melodrama eller en skæbnefortælling ud. Så opkørt bliver det aldrig.

Derimod er romanen tro imod den ordinære, men ikke desto mindre lange og seje kamp for at komme tilbage til en form for normaltilstand, som mange soldater som Michael må kæmpe med.

Den fortæller en af den slags historier, som risikerer at blive glemt eller fortrængt af de mange andre vigtige soldaterhistorier, der drejer sig om tab af menneskeliv, eller meget synlige lemlæstelser, eller om de chokerende konsekvenser af posttraumatisk stresstilstand.

Michael er en af dem, der umiddelbart virker normal, men som er skadet for livet på grund af sin indsats i krigen.

Kulturel bearbejdning

Den kulturelle bearbejdning af Danmarks aktivistiske udenrigspolitik er kun lige begyndt. Susanne Biers film ’Brødre’, Janus Metz’ dokumentarfilm ’Amadillo’, Lars Husums roman ’Jeg er en hær’ og Carsten Jensens kommende samtidsroman om Afghanistan-krigens berørte vidner om, at bølgen ruller med nye filmiske og litterære bestræbelser på at forstå og formidle, hvad krig indebærer for et samfund som vores.

LÆS OGSÅ

Dette projekt er så vigtigt, at også et kunstnerisk mindre interessant værk som Peter Hovmands ’Grødhoved’ kan udgøre et bemærkelsesværdigt bidrag til den offentlige eftertanke.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden