Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MARTIN LEHMANN (arkiv)
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

amar'sk. 'Paraplypigen' foregår på Amager. Forfatteren har selv boet i postnummer 2300 S, og hun har et bemærkelsesværdigt godt blik for kvarterets nuancer og skæbner.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Amagerkansk sorg-fortælling vil gribe især unge læsere

Sorg og bitterhed er temaer i Monica Hylander Friis' splittede debutroman.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er svært at lave håndkantsslag og parader, når man har en paraply i hånden«, tænker Asta og konkluderer, at hun derfor ikke kan gå til karate, ligesom hendes far gjorde som barn.

For undvære paraplyen kan pigen i Monica Hylander Friis’ debutroman ikke.

Noget skal man knytte sig til, og er man i sorg, bliver behovet for det ikke mindre. Asta er ni år gammel og har siden sin mors død holdt hånd med en paraply, der kan foldes ud over hende som en stor, knaldrød skærm.

Gammelklogt barn

Hendes genstand i sorgen kunne sikkert lige så godt have været en anden. Det er mindre afgørende i ’Paraplypigen’. Vigtigt er det derimod, at Asta har noget at holde sig til, mens hun i tanker og adfærd forsøger at leve med det store tab.

Hvad kan hun gøre for at blive ved med at huske sin mor? Hvem og især hvordan var hendes mor? Og hvem er hun selv nu? Monica Hylander Friis lader Asta tumle med de store spørgsmål, som er pigen et meget gammelklogt barn med en veludviklet evne til at formulere sig og perspektivere.

Det mærkes, når hendes forfatter lader hende tænke sætninger som: »Dengang mor holdt op med at eksistere, blev jeg lovet, at jeg måtte se hende. Men hende, der lå inde hos bedemanden, var en voksdukke«.

Temperamenter

Asta er hovedpersonen i Monica Hylander Friis’ fortælling, men hun er ikke den eneste. Forfatteren veksler mellem at lade pigen og en ældre mand i nabolejligheden tænke højt, så der i læseren opstår en slags dialog mellem det sørgende barn og den bitre eneboer, der skuler ud gennem dørspionen i lejligheden ved siden af.

Deres temperamenter er vidt forskellige, hvilket må have været sjovt at skrive, men bliver ensformigt at læse, eftersom hverken den ene eller den anden udvikler sig markant undervejs. Af de to er pigen den sympatiske, fordi hun har en grundlæggende livsglæde, har mistet sit vigtigste voksne menneske, og også fordi hun med sine tanker minder læseren om en hel masse ting, man kun lægger mærke til, når de ikke længere sker.

Som da Hylander Friis lader hende undres over, at der nu ikke længere står flere slags shampoo i badeværelset. Hendes far køber kun en slags. Hendes mor valgte flere. Den iagttagelse er fin og rigtig. Asta er i det hele taget ikke meget karikeret romanen igennem, selv om hun blandt andet ved at opsøge sin mors gamle venner gør ting, der ikke er forventelige af en niårig.

To historier i en

Det er noget andet med ham knarken bag væggene ved siden af Asta og hendes far. Ikke nok med at han lurer på de andre i opgangen og stjæler deres post. Han gnider hænderne i kaffegrums, ketchup, sennep og alt, han lige har til rådighed i sit køkken.

Hvorefter han går en tur i gården og tørrer fingrene af i andres nyvaskede, ophængte tøj. Sin kone er han skredet fra, og i et og alt gør han mest muligt for at holde andre mennesker på afstand. Han bryder sig ikke om dem.

At verden er af lave, er hans sure livsindstilling, der i længden bliver triviel og skematisk at læse. ’Paraplypigen’ foregår på Amager, forfatteren har selv boet i postnummer 2300 S, og hun har et bemærkelsesværdigt godt blik for kvarterets nuancer og skæbner. Men hendes roman er som to stilistisk øvende historier i en, og selv om de mødes til sidst, gør sammenfletningen ikke hverken fra eller til for historien om den lille pige og den store sorg.

Det er den fortælling, der vil gribe især unge læsere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden