Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

No-teater. Japanske Yumiko har realiseret sig selv som grafiker i London, men faderens død sender hende tilbage til rødderne og hendes barndoms fascination af det uudgrundelige No-teater.
Foto: Illustration fra bogen

No-teater. Japanske Yumiko har realiseret sig selv som grafiker i London, men faderens død sender hende tilbage til rødderne og hendes barndoms fascination af det uudgrundelige No-teater.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Øst møder vest i menneskelig tegneserie om hverdagen

I Fumio Obatas manga må en ung japansk kvinde balancere mellem øst og vest.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hverdagen og dens problemer var i tegneseriernes verden tidligere overvejende et anliggende for satire og komik. Dramaet henlagde man gerne til de mere eksotiske kulisser i kulørt fortid og syret fremtid. Men alt det har dramatisk forandret sig med ankomsten af graphic novel.

Her er verden, som vi genkender den, kommet tættere på. Meget tættere på. Den er blevet et intimt bekendtskab, hvor selve stregen og det grafiske udtryk er blevet voldsomt individualiseret.

Vi hører om hverdagen og dens små og store dramaer. Ikke mindst den selvbiografiske fortælling om opvæksten og det i al beskedenhed besværlige og forunderlige liv, vi lever. Liv med kærestesorger, psykiske udfordringer, epilepsi, stofmisbrug, skilsmisser og hvad der nu ellers kan være at sætte tænderne mere eller mindre stilfærdigt eller saftigt i.

På afstand af familiens snærende bånd

At det er nye tider, illustreres forbilledligt i Fumio Obatas ’Just So Happens’. Bogstavelig talt en grafisk roman om den unge japanske grafiker Yumiko, der lever i den globaliserede verden. Yumiko har som Fumio Obata boet og arbejdet i London i en årrække. Så mon ikke ’Just So Happens’ skal indskrives i graphic novel-traditionen for at skrive mere eller mindre tilsløret autofiktion?

Yumiko er glad for sit liv i storbyen London. Hun knokler som en lille japansk arbejdshest, har det godt med sin engelske kæreste Mark og har det fint med at være på sikker afstand af familie og hjemland, hvor de traditionelle forventninger til en ung kvinde stadig kan snære.

Yumiko er en fri, moderne kvinde i den globaliserede verden. Men måske er der flere bånd, der binder, end hun vil være ved?

Hun får en ufrivillig lejlighed til at afprøve det, da hendes far dør, og Yumiko må rejse hjem til hans begravelse.

Ungdommelig og moden

I Japan konfronteres Yumiko med sine rødder på godt og ondt. Traditionerne, der føles fremmedartede og snærer, men også ritualerne, der bærer.

Hendes barndoms fas-cination af det uudgrundelige No-teater, hvor dybden i indholdet formuleres via fraværet af ydre udtryksfuldhed, vækkes til live. No er et paradoks, der fører hende frem til en ny forsoning og afklaring med sin japanske kulturbaggrund.

Yumiko er en fri, moderne kvinde i den globaliserede verden. Men måske er der flere bånd, der binder, end hun vil være ved?

’Just So Happens’ er en ungdommelig, men også meget moden og nærmest snusfornuftig fortælling.

En stilfærdigt vittig dagligdagsskildring af det at leve mellem flere kulturer. Som medlem af den kreative klasses fleksible internationale fællesskab surfer Yumiko på sine travle arbejdsdage, men det er et liv, som i længden kræver en selvindsigt og afklaring, der måske ikke kan opnås uden en eller anden form for timeout.

Møde mellem manga og vestlig streg

Stilen er et sympatisk møde mellem en moderne vestlig tegnestreg og japansk manga, som faktisk i al sin kulørte mangfoldighed har været mere opmærksom på nutiden og hverdagslivet, end det har været normen i den vestlige tegneserie. En feminin streg, som med akvarel i jordfarve og pastel arbejder inden for en smagfuldt realistisk farveskala, der giver grobund for de troværdige figurer fra øst og vest.

I form og indhold er det en fortælling om at afbalancere øst og vest, tradition og nytænkning. Undervejs føler man, at man når at kende denne unge Yumiko rigtig udmærket, og man når at blive ganske spændt på, hvilke valg hun vil træffe, når det kommer til stykket, og det bliver tid til at rejse hjem. Eller ud?

Øst, vest – hjemme bedst. Men hvor er hjemme, når det ligger midt mellem øst og vest?

’Just So Happens’ giver et tidssvarende og såre menneskeligt sammensat bud på et svar. Yumiko må blive voksen. Lidt som tegneserien er gået hen og blevet det med betegnelsen graphic novel.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden