Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prisbelønnet. Dror A. Mishani (født 1975) har modtaget Martin Beckprisen for sine bøger om politiinspektør Avraham Avraham.
Foto: Yanay Yechiel

Prisbelønnet. Dror A. Mishani (født 1975) har modtaget Martin Beckprisen for sine bøger om politiinspektør Avraham Avraham.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Israelsk krimi har stor menneskelig indsigt

Dror Mishani fremstår som en af den nye krimibølges største forfattere.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Leder man efter en seriemorder, der spreder skræk og rædsel i den ellers stilfærdige forstad til Tel Aviv i israelske Dror Mishanis anden krimi, kommer man til at søge lige så forgæves efter en så grusom forbryder, som man heldigvis gør i virkelighedens skandinaviske storbyer.

En af de mange befriende elementer ved Dror Mishanis kriminalromaner er netop, at de ikke surfer på nogen af genrens moderigtige bølger. De tager derimod et stilfærdigt udgangspunkt i hverdagens hændelser, noget, der måske, måske ikke er forbrydelser og udforsker dem. Med al den tvivl, alle de følelser, al den nervøsitet, et almindeligt menneske kan diske op med.

Tøvende og usikker

Et sådant almindeligt menneske er Dror Mishanis antihelt, kommissær Avraham Avrahams, på alle måder. Politimanden er om muligt blevet endnu mere famlende, tøvende og usikker end i den danske debut, ’Din nabos søn’ fra 2011, der endte med en opklaringsmæssig fadæse for Avrahams, hvis selvtillid er i bund.

Det samme er de mistænkte, hvis liv og færden, han undersøger, især en enlig far, som bliver romanens anden hovedperson. Med stor psykologisk indsigt og en sproglig evne til at gøre tilværelsen så på engang triviel og bundløst udfordrende, som den er, undgår Dror Mishani eminent krimigenrens klicheer ved eksempelvis at placere skylden hos en dyb, iboende ondskab.

Kigger sit land efter i sømmene

For krimielskere er det formentlig en beroligelse, at bogen er bygget op, som det sig hør og bør. Dror Mishani benytter sit udgangspunkt, fundet af en bombe i en kuffert tæt på en vuggestue, til at kigge sit land og sin befolkning efter i sømmene.

I Israel er det ikke det almindelige politi, der beskæftiger sig med de virkeligt store forbrydelser – som den terror, der er en sørgeligt nærværende del af dagligdagen i Mellemøsten. Det er småtingene, som lander på skrivebordene hos politikorpset.

Men netop gennem de mindre, tilsyneladende tilfældige begivenheder, kan vi møde og måske endda forstå livet for usikre, moderne mænd, der fjumrer, retningsløse og indebrændte, rundt i et land, præget af angst og fremmedhad. Lyder det bekendt? I så fald fremstår Dror Mishani stadig mere sikkert som en af den nye krimibølges største forfattere med et litterært sprog og stor menneskelig indsigt, kombineret med det eksotiske ved skildringer af den israelske hverdag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden