Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Roman om jagten på pagtens ark - og mange andre mystiske sager - bliver for rodet

Gudspartiklen rummer både liv og død, kaos og kærlighed og fysik og fantasi.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mikkel mangler i den grad livsgnist og gejst. Han har mistet sin kæreste og kærlighed, den væne Veronika, under dunkle omstændigheder med klang af mystik og eksperiment.

Mikkel er nemlig ph.d.-studerende og interesseret i det sælsomme og spektakulære grænseland mellem filosofi og fysik. Imidlertid forsøger vennen og miniplayboyen Patrick at muntre den traurige unge mand op med ture i byen på jagt efter piger, der ikke er alt for dyre at drikke billige.

Men så sker der noget mirakuløst i Mikkels lejlighed. På den anden side af klædeskabet igennem et hul dukker en anden og forunderlig verden op i form af en guddommelig energi, en slags tidslomme, der kan ændre ham selv og kanske den ganske verden.

Samtidig arriverer en smuk og enigmatisk kvinde med operafornavnet Tosca, hvis sorte hår er som tøvende slanger.

Dette er den flamboyante og fejende optakt til ’Gudspartiklen’. Sådan lidt i retning af ’Narnia’ og C.S. Lewis for cool ungersvende og toughe tøser med hang til sprut og sex samt kødelige og åndelige følelser rystet til en stærk og kraftig cocktail. I den glamourøse og guddommelige bar stedt et sted mellem himmel og jord, fantasy og forskning. Det univers, hvor himmellegemer er andet og mere end astrologiske konstellationer i fjerne galakser i firmamentet.

Flere puslespil end brikker

Således begiver vor antihelt sig ud i verden, der som kviksølv hele tiden er i bevægelse og forvandling. Men også har plads til både eventyreren Indiana Jones og højenergifysikeren Holger Bech-Nielsen.

Jamen, vi taler såmænd om jagten på pagtens ark fra Bibelen. Du ved, kære biografgænger, den, der hos Steven Spielberg kan smelte stygge nazister til germansk smørsovs, når der lettes på låget. Så den vilde skattejagt går igen over stok og sten, gru og gåder.

Kill your darlings, hedder det som bekendt i journalistikken. I 'Gudspartiklen' burde det hedde: Dræb dine dæmoner.

Denne pagt er desværre ikke alene i plottet. Inden da skal vi femten år tilbage til Nigeria for at høre om mere verdslige trængsler for de stakkels indfødte. Om en afrikansk pige, Oluchi, hvis spor siden snor sig ind i romanens flerstrengede og forgrenede motivkreds. For så vidt bliver en sund jordforbindelse til det spektakulære cirkus.

Men sjældent har jeg læst om så mange mystiske sager stablet oven på hinanden hulter til bulter. Såsom koncentrationslejre, trafficking, blodskam, søsterskab, overgreb på børn, kristne i Etiopien, kaos og katastrofer plus fæle mennesker, som vil have fingre i de guddommelige kræfter, der hersker over liv og død med energi og erindringer.

For mig at se er der i handlingen flere puslespil end brikker. Og sprogligt er der rimeligt mange klicheer. Øjne klemmes, øjenbryn løftes, blodet pumpes hidsigt rundt og heftigt rørende. A la »hendes krop foldede sig nænsomt om min og lod mig smelte ind i hende«. Det er åbenbart ikke kun pagtens ark, der kan få mennesker til at kontaminere.

Nordbos narrative forcer er dels hans sans for personers gøren og laden netop i nutid, dels scener, der er determineret af funktionel action og episk spænding. Kill your darlings, hedder det som bekendt i journalistikken. I ’Gudspartiklen’ burde det hedde: Dræb dine dæmoner. Der er simpelthen alt for mange af dem.

Myldretid for motiver og mennesker skaber her i teksten mere trafikkaos end fart og tempo.

Således bliver romanen forpustet og får sidestik i det alt for lange løb.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden