Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Octologi. Katrine Marie Guldager har færdiggjort sin trilogi om familien fra Køge. Men hun stopper ikke her. Forlaget annoncerer, at der kommer yderligere fem bind.
Foto: PR-foto

Octologi. Katrine Marie Guldager har færdiggjort sin trilogi om familien fra Køge. Men hun stopper ikke her. Forlaget annoncerer, at der kommer yderligere fem bind.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Storslået bind 3 kan fortsat læses lige ud ad Køge Landevej

Katrine Marie Guldager har nu skrevet en trilogi om en familie i Danmark. Men hun fortsætter.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu er vi tre bind fremme i den store saga om en familie fra Køge.

Byen, hvor kaffe udtales med ét a og te med to e'er.

Historien vokser, Katrine Marie Guldager vokser, læseren vokser med og er taknemmelig.

Der er noget på færde, en ulv, en stemme, en brand, en mor og en datter, en far og en søn, noget vigtigt, nødvendigt, smukt og forfærdeligt. Lilly er mor til Leonora, som blev født under Anden Verdenskrig. På bryllupsnatten i bind et kom ulven til Lilly som en angst og et spørgsmål: »Hvem er du?«.

LÆS ANMELDELSE

Lillys kamps for identitet, måske som kunstner, gør hendes tre børn til krigsbørn i mere end én forstand. Familien er en slagmark, Køge er en slagmark, og Lillys mand, Peter, er i kærlighedens forstand en krigsinvalid fra og med det øjeblik, da Lilly forlader ham og flytter til København.

Måske var han det allerede, da han rykkede ind i ægteskabet med en løgn, der skjulte noget så skønt som et orgasmebarn ved navn Ulf. Vi har alle vores ulve.

Alt ved det gamle
Her i sagaens tredje del er det forholdet mellem far og søn, Peter og Henry, som særligt foldes ud.

Året er 1967, og som skrevet står i allerførste sætning: »Det var en ny tid …«. En tid med stoffer, Vietnam, Steppeulvene, kosmisk kærlighed, Carmen Curlers og liveshow.

Men som fortællerstemmen, værkets egentlige hovedperson, siger på det sted, hvor Peter bogstaveligt er ved at knuse sin søn Henry, blomsterbarnet: »… muligvis var verden ved at ændre sig, men når det kom til forholdet mellem Henry og hans far, så var alt ved det gamle«.

Brændende
Fortællerstemmen har noget helt særligt hos Katrine Marie Guldager.

En sagatone, som gør nedfaldne engle, luskende ulve og brændende huse i bevidstheden til aldeles naturlige dele af en normaldansk historie om en familie mellem Køge og København i årene efter krigen.

LÆS ANMELDELSE

En eksploderet familie i et minefelt af tidsindstillede bomber, hvoraf den værste, viser det sig, har sin sprængkraft fra et barn helt uden familie. Som stemmen siger: »Det var begyndt, fordi Nina, Leonoras bedste veninde og det eneste forældreløse barn i denne historie, havde stillet sine drømme til rådighed for denne verdens forældreløse«.

Nu følger en grusom historie fra et børnehjem, en historie, som spejler og forklarer den større historie om alt andet end forældreløse børn fra et hjem i Køge.

Det hele brænder, konkret og symbolsk, og stemmen skal ikke bruge andet end et snapshot fra en teltferie for at komme i tanker om, at familien ikke blot »er en biologisk enhed, men et system af nøje udvalgt erindring«.

Tilfredsstillende stoppested

Katrine Marie Guldager har nu skrevet en smukt afrundet, forklaret, humoristisk og uhyggelig trilogi om familien fra Køge.

Og jeg vil gerne gentage fra anmeldelsen af bind to, 'Lille hjerte', at det hele sagtens kan læses lige ud ad Gammel Køge Landevej som en ganske ukompliceret historie om dansk familieliv.

Og denne historie kunne lige så sagtens stoppe her i al sin storslåede treenighed. Men forlaget fortæller, at yderligere fem bind er på vej.

Det skal så blive spændende at følge stemmens nye veje gennem de nøje udvalgte erindringer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden