0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Buksetrolden Rasmus Klump kan nu opleves stribe for stribe

Sammen med Pingo, Pelle og Skæg stod Rasmus klump første gang til søs i 1951.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Illustration: Rasmus Kump, Pingo, Pelle, Pildskadden og Gøjen.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Søfartsnationen Danmark havde mange skibe i søen i 1951. I december måned det år var ’Karlsen og det skæve skib’ på alle avisforsider: Fragtdamperen ’Flying Enterprise’ lå med slagside ude i Atlantens storme, kun med kaptajn Kurt Karlsen tilbage om bord.

Og allerede i januar havde udenrigsministeren og en tusindtallig folkeskare sendt hospitalsskibet ’Jutlandia’ af sted med kurs mod Korea. Kim Larsen var 6 år (ligesom jeg) og sang om det 35 år senere, da han var blevet ’forklædt som voksen’.

Sådan en forklædning har besætningen på årets tredje berømte danske skib aldrig benyttet sig af. Den lille evigglade buksetrold af en bamse, som indledte sit liv i Berlingske Aftenavis 17. november 1951 med at finde et herreløst skibsrat, er aldrig blevet ældre på de 65 år, der altså snart er gået.

Den muntre besætning runder både Syvsoverland og Nordpolen og møder såvel Mutter Ansjos som en Møjsengøjser.

Men Rasmus Klump – for ham er det jo – er nu heller ikke en af de hurtigste knallerter på havnen: Først prøvede han at bruge skibsrattet som cykelhjul, og da han og pingvinen Pingo, pelikanen Pelle og sælen Skæg endelig fandt ud af, hvad det skulle bruges til, tog det tre-fire måneder at bygge skibet.

Så stabelafløbningen på det gode skiv ’Mary’ foregik faktisk først engang i foråret 1952. Til gengæld har fartøjet holdt sig flot flydende på sin idelige jordomrejse lige siden.

Og efter pressearkæologisk higen og søgen i gamle aviser kan vi nu følge Klump og hans venner stribe for stribe, præcis som de første gang stod i aftenavisen – og allerede året efter i 61 andre blade.

LÆS OGSÅ

Og dertil får vi ny viden om historien bag historien: Trods succesen blev tegneren Vilhelm Hansen nemlig allerede i oktober 1955, altså efter fire år, træt af serien og stoppede simpelthen.

Og kan vi ikke takke Told & Skat for andet, så dog for dette: Væsenet sikrede seriens fortsættelse, for efter et ordentligt skattesmæk på grundlag af ny beregning af skatten på de udenlandske indtægter fra serien havde Hansen ikke råd til andet.

»Man skulle leve i et land, hvor der var kildeskat, og hvor man ikke blev straffet for at bestille mere«, lød bamsefarens letbitre, men noget forblommede udtalelser til Berlingske Aftenavis, da han gik i gang igen i 1956.

En fremmed er altid en ven

Men inden Hansen blev træt, var han og hans kone, Carla Hansen, som skrev historierne, i højt humør, viser dette bind med de første fire-fem års striber.

Den muntre besætning – med Pilskadden, Frømand og Gøjen som blinde passagerer med deres eget handlingsforløb i udkanten af ruderne – runder både Syvsoverland og Nordpolen og møder såvel Mutter Ansjos som en Møjsengøjser.

I denne verdensomspændende dyrehave, hvor løvekongen græsser fredeligt ved lamsebenets side, er en fremmed virkelig altid bare en ven, du ikke har mødt.

Mange generationer af godnathistorielæsende forældre kan derfor også nikke genkendende til de netop nævnte eksotiske lokaliteter, for snart blev striberne jo (i let sorteret form) ombygget til bogsider og erobrede lige så meget af verden, som det gode skiv ’Mary’ besejlede:

LÆS ARTIKEL

Rasmus Klump er en af Danmarks største litterære eksportartikler, hvis man ser på antallet af udgivne titler på fremmede sprog helt på niveau med Søren Kierkegaard og Karen Blixen og kun overgået af H.C. Andersen.

Læs mere:

Annonce