Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tvivl. Ib Michaels roman 'Orbit' splitter anmeldersindet i to.
Foto: Mads Nissen

Tvivl. Ib Michaels roman 'Orbit' splitter anmeldersindet i to.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Ib Michael suger effektivt i guldpiben

Forfatteren fejrer 40-års jubilæum med helt fantastisk kryptisk underholdning.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis der er ét sted i romanen, jeg holder fuldkommen af, er det side 320, hvor den ene hovedperson, Christina, indser, at ’rejserne i Orbit må stoppe’.

Det har jeg længe ment! Først og fremmest fordi jeg ikke er helt klar over, hvad Orbit er.

I bogen betyder det, at man kan rejse i tid og rum og dermed skyde genvej gennem parallelle universer. Man kan være i Hundested den ene dag, den næste i New Orleans i fremtiden eller i Helmand, eller på Cuba før revolutionen, eller man kan være medlem af et omrejsende cirkus, eller man kan også ... ja, hør nu her:

»Et eneste sted var tiden reversibel i orbit 1. Nemlig i kvantemekanikken. Elektronen synes at gå baglæns i sit spin efter at have afgivet sin ladning, den går så at sige tilbage til et tidspunkt før skabelsen af kvantet«.

Einstein eller Populær Mekanik?

Amor vincit omnia
Romanen er romantisk og handler, ligesom sagnet om Orfeus og Eurydike, om kærligheden, der overvinder alt. Amor vincit omnia.

Den ene hovedperson, Ronnie, er en halvkriminel rocker, fhv. soldat, kajakroer, håndværker, motorcykelentusiast, halvlømmel og fjumregøg – den anden er Christina, den smukke, kloge, drageflyvende unge kvinde.

Deres kærlighed eftersøges overalt i tiden og omme på den anden side af tiden. Jeg skriver med vilje ’eftersøges’. Det er, fordi kærlighedens univers stadig ikke, trods alle forfatterskabets både hidsige og banale eftersøgninger, vil lykkes.

Jordomrejse i tid og rum
Hvis bare vi var blevet reelt engagerede i den kærlighedshistorie, som er bunden af fortællingen, fundamentet, ja, hvis bare dét var lykkedes, ville meget være vundet. Men det lykkes ikke, forfatteren er for optaget af sin jordomrejse i tid og rum.

En spatel af sølv og en fløjte af guld er de redskaber, Christina og Ronnie skal bruge til at rejse rundt om livet i fortid, fremtid og nutid. Et sug i guldpiben, og du er hjemme i Kikhavn igen. Puster man, er man på den anden side fortabt, og Ronnie puster med fatale følger.

Den ene hovedperson er så her, den anden er der, indtil de mødes igen. Skaber det problemer? Overhovedet desværre ikke, eller rettere: kun konkrete problemer. Hvor mon sjælen er henne hos Ib Michael? De mødes i tre gange elskov. Som de dog kan.

Den guddommelige komedie
Christina har et projekt, som handler om fortiden og den gamle Anders Fjeldbo, der havde en elsket lille datter. Hun døde, og hvor er hun nu?

Først må de ned i brønden og suge på en sølvspatel for at opnå den magiske kraft. Brønden er et symbol på nedsænkning til dødsriget, hvorfra man kommer op igen, men kun hvis man har den elskede som sin hjælper.

Der lånes fra himmel og hav og fra øst og vest. Dante spiller en stor rolle, romanens kapitler er ni, som i ’Den guddommelige komedie’. Men hjælper det?

Stein Bagger
Ronnie er blandet ind i et opgør mellem rockere og indvandrere – Stein hedder hovedpersonen blandt rockerne, og det kan da meget vel være Stein Bagger. Den gamle rigmand på Esplanaden hedder til gengæld Agger og har stjålet kilden til sin rigdom fra Fjeldbo.

Han er levende død, men det gør ikke noget, hvis man har penge. Til hjælp med projektet, som behandles under navnet ’la Force’, har Christina den ædle bibliotekar Seehusen, som finder, at man ved fiktionens hjælp kan overskride tidens og rummets grænser.

Lyder det (her i voldsom forkortelse) græsseligt? Ikke alene lyder det græsseligt – det er det! Fantasi uden stringens har Fanden skabt.

Gotisk bål og brand
Nu kommer jeg til gengæld til det gode, og det er Ib Michaels betagende evne til at skildre alt, hvad han berører, i minutiøse, næsten synske detaljer: rædsler, som får det til at krybe i en, folk, der skydes og grilles og dør, bål, der flammer, gulve, der smuldrer, kranier, der rasler, ansigter, der bliver til kød. Gotisk bål og brand.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mange steder er man som i en voldsom knaldroman, men der er talent i ordene. Og humor også, hvis det skal være. Dog ikke på niveau med ’Alice in Wonderland’, som også er et af romanens forlæg.

Jeg er med andre ord i svær tvivl, formentlig som forfatteren selv, som i skikkelse af Seehusen en tid lang opholder sig på St. Hans i depressiv fortvivlelse. Er dette hans livs roman? Eller er det et mesterværk, som fuser?

Begge dele, som man siger, når man har to brød i munden.

Men hvis det handler om frygten for at miste – og det er vistnok romanens essentielle morale – er den blevet helt velskrevet, men ikke helt vellykket.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden