Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FABELDYR. Katte og slanger får menneskelige egenskaber i Pajtim Statovcis sært fængslende roman.
Foto: Tobias Selnæs Markussen

FABELDYR. Katte og slanger får menneskelige egenskaber i Pajtim Statovcis sært fængslende roman.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Min kat Jugoslavien' er skrevet med ung og sitrende varm hånd

Den jugoslavisk fødte debutant Pajtim Statovci skriver om det flerkulturelle Finland, så litteraturen eksploderer af had og undertrykt seksualitet

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ung bondepige sidder på en sten og drømmer. Om alt det fantastiske, livet vil gøre hende til. Skuespiller, berømt. Eller klog og lærd, hvis hun tager sig sammen i skolen. Indtil hun som 15-årig får et klarsyn: »Jeg indså, at jeg ikke havde hørt om en eneste kvindelig politiker, lærer eller jurist«. Pigen beslutter at holde op med at drømme og i stedet ønske. Konkret og konstruktivt: en smuk og god mand, et prangende bryllup. Da hun har formuleret sine ønsker, løber hun ind i køkkenet og kaster op i et dejfad.

Læs også

Vi er i Jugoslavien, 1980. Kvinden er kosovoalbaner, og cirka 11 år senere skal det vise sig, at hendes mavefornemmelse holdt stik. Hendes land bløder i en kvalmende krig, mens hun selv ser til fra sin beklumrede tv-stue i det Finland, hun og ønskemanden aldrig har fundet sig til rette i. Bl.a. fordi ønskemanden er voldelig, stejl og ude af stand til at tilpasse sin patriarkalsk muslimske livsanskuelse den finske. »Det er en lottogevinst at bo i Finland«, får familien konstant at vide. Lidt føjelighed kan man vel forvente som tak.

Den finske forfatter Pajtim Statovci, født i Jugoslavien, har altså med den prisbelønnede debut ’Min kat Jugoslavien’ skrevet endnu en traurig dokumentaristisk immigrationsroman?

Ja og nej. Sideløbende med Emines ulykkelige, men stædige kærlighedshistorie fortælles nemlig en anden, sønnen Bekims. Og den er dels fortalt ud fra en rastløshedens hysteriske samtidskultur, der ligger langt fra bondepigens resignation; dels skruet sammen med elementer fra en ny generations foretrukne genre, fantasy. I Bekims univers er (homo)kærlighed noget, man klikker sig frem til på nettet. I Bekims ensomme verden kan katte tale og gå på bar, jo, jo.

To stemmer, to litterære genrer

’Min kat Jugoslavien’ bliver – efterhånden – en sindssygt flot debutroman i al sin skrumlende, fabulerende ujævnhed. Med ’efterhånden’ mens, at læseren skal overvinde sin eventuelle katteallergi og acceptere, at der etableres et endog meget nært forhold til en skællet, stærk og egenrådig boaslange. Katten hader homoer og indvandrere og flytter ind som en dårlig stemning i Bekims liv, et vedhæng, han skal forstå og håndtere. Kongeboaen er til gengæld en, man kan hygge med i sofaen: »dens hoved under min hage, dens krop omkring min krop som en metalharnisk, mine arme strakt ud til siderne, dens tvedelte tunges rytmiske, spændte, velovervejede slag mod min dirrende hud«.

Og så fylder dyrene - bortset fra et par imponerende kampscener - altså heller ikke mere!

Katten og slangen ter sig som nattens dæmoner, seksualitetens farlige repræsentanter, barndommens traumer og roder samtidig rundt som kollektivt symbolsk arvegods, på tværs af de to generationshistorier: Hvis katten var et beskidt dyr i Emines barndomsby, kan hun så som enlig forsigtigt emanciperet kvinde i Helsinki lære at holde den som elsket husdyr?

Og så fylder dyrene – bortset fra et par imponerende kampscener – altså heller ikke mere!

Vild og varm fortælling

Tilbage står en umanerlig åben, vild og nænsom fortælling om, hvad fanden det vil sige at gebærde sig i et gennemsnitligt nordisk Lotto-land, hvis man hverken er særlig gennemsnitlig eller har særlig meget held i Lotto. ’Min kat Jugoslavien’ er ved gud ikke skrevet med let hånd, ej heller med styret immigrationspolitisk hånd. Men med en ung og sitrende varm hånd.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden