Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SKØNHEDSPLET. Jens Otto Krag hjælper  her sin hustru  med at holde  facaden pæn.  Men ægteskabet holdt ikke.  Foto: Erik Gleie/  fra bogen

SKØNHEDSPLET. Jens Otto Krag hjælper her sin hustru med at holde facaden pæn. Men ægteskabet holdt ikke. Foto: Erik Gleie/ fra bogen

BogForum
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Biografi tager endnu en tur med en af Danmarks mest beskrevne filmdivaer

Så ta'r vi den én gang til: Skuespillerinden Helle Virkners liv og levned.

BogForum
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skuespillerinden Helle Virkner (1925-2009) har vi unægtelig hørt om mange gange før. Vi har set hende, og vi ser hende.

For tiden i hele to tv-produktioner – som Elisabeth Friis i Erik Ballings ’Matador’ og igen i Ballings ’Huset på Christianshavn’, hvor hun er den fornuftige kone til Poul Reichhardts flyttemand.

Det er egentlig ikke, fordi DR i disse tider vover det dramatisk nyskabende eller eksperimenterende. Og jeg har medregnet ’Forbrydelsen III’, som også er en – ganske vist kun foreløbig – ganske spændende ... genganger.

Skønhedsdronningen
Havde Helle Virkner et stort og smukt talent? Ja, som vi så hende for nylig i det afsnit af Matador, der hedder ’Skyggetanten’, skrevet af Lise Nørgaard selv. Elisabeth Friis er blevet lykkeligt forelsket i Mads Skjerns lillebror spillet af Jesper Langberg.

Men så hører hun fra bankdirektør Varnæs, at Mads Skjern er en slags pantelåner i bagbutikken. Og den pæne dame tager konsekvensen og drager til musikfestival i Salzburg med lægen og med ... oberst Hackel.

I det afsnit fik i hvert fald jeg tårer i øjnene, da toget kører af sted med Elisabeth Friis. Helle Virkner havde i den rolle nogle øjne, som kunne mere end bedåre. De kunne bedrøve.

Det var vel, hvad Balling så genialt indså: At skønhedsdronningen havde en sårbarhed, der kunne bruges. Og det er også den dobbelthed, Anne-Sofie Wesche forsøger at gøre til et bærende element i sin biografi.

Masser af forgængere
Hvem var Helle Virkner? Hun var en kvinde, der troede på det gode i livet, og som var af den overbevisning, at hendes liv havde været godt. Andre ville have betragtet sådan et liv som forfærdeligt«.

Det er en god indgang til biografien (selv om den først står på side 307), men desværre kan forfatteren ikke få sig til at opretholde den. Materialet tager overmagten, og dette materiale er jo forholdsvis smukt ... og lækkert og internationalt. Det er skønhed og udholdenhed. Det er viljestyrke og organisationstalent.

Man kan næppe skrive en biografi om Helle Virkner uden at overgive sig som den forelskede. Hun var bare for smuk og for forførende. Og hvad mere var: Hun ville på det bestemteste koncentrere sig om den historie.

Der er Helle Virkner: ’Scenen skifter’ (1968). Der er Helle Virkner: ’Hils fra mig og kongen’ (1996). Der er Helle Virkner: ’Billeder fra mit liv’ (1996). Og der er ( i virkeligheden den bedste) Søsser Krag: ’Min fars datter’ (2007).

Skønhedsdronningen havde en sårbarhed der kunne bruges

Det er bare en brøkdel af den litteratur, som handler om skuespillerinden. Så når man går i gang med endnu en biografi, må man have en bestemt vinkel, som ikke er prøvet før.

Og som sagt: Den vinkel, man aner i Anne-Sofie Wesches afsluttende ord om det ulykkelige liv, Helle Virkner havde, kunne have været spændende.

Men så skulle man have gravet et spadestik dybere, og man skulle anfægte mange af vores tidsbilledes klicheer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hver gang, Helle Virkner flød oven på tragedier og kæmpede sig igennem med skønhed, støtte og hjælp, skulle man have rynket brynene og stillet det ubehagelige – måske også ubesvarlige? – spørgsmål: Hvorfor ramte så mange katastrofer hende?

Et liv med ulykker
Katastrofer? Jo, forældrenes skilsmisse og faderen Mouritz Lotingas forsvinden fra hjemmet i Ry ved Silkeborg kunne have været en katastrofe. Flytningen til København med moren, Ellen, kunne have været forfærdelig.

Hendes urimeligt dårlige skolegang på Ingrid Jespersen kunne have været yderst uheldig. Hendes opløste ægteskab med William Rosenberg kunne have været en besk erfaring. Hendes ligeledes opblæste ægteskab med Ebbe Rode kunne have været en menneskelig disaster.

Og ægteskabet med statsminister Jens Otto Krag? Han var jo en notorisk kvindebedårer, utro fra først til sidst, måske en udmærket mand for Danmark, men i privatlivet en mand, der ødelagde utallige kvinder – og sig selv ikke mindst.

LÆS OGSÅ

Helle Virkners to børn blev også ramt af, hvad vi ville kalde ulykke: Den ældste, Jens Christian, er autist og henvist til plejebolig, den yngste, Søsser skleroseramt, og kørestolsbruger. Ja, der skal tapperhed og styrke til det liv.

Hvad er årsagen til lykken og karrieren på den ene side og ulykken på den anden? Det er skønhedens janushoved. Helle Virkner var en skønhed fra barn til alderdom. Skønheden førte også til ulykke.

Lillepigen med den pibede stemme
Kvinders skønhed vækker mænds begær, og Helle Virkner jonglerede virtuost med det begær, opretholdt altid sin skønhed og gik som Piet Heins kat snedigt sine egne veje imens.

Hun vidste præcis, hvad tiden fordrede af hende – megen eftergivenhed, megen flirt, meget hengivelse og for resten: selvstændighed. Modet fik hun fra den oprindelige, helt uafviselige ... skønhed.

FOTOS

Anne-Sofie Wesche genfortæller endnu engang Helle Virkners liv og dvæler ved de store øjeblikke som ægteskabet i Roquebrune med Krag, de store år som førstedame i solen i Skiveren og på Egernvej, hendes bidrag til politik som kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg, de gode roller – og hendes liv som mor – den rolle, hun spillede strålende og med et talent, der lå dybere end så meget andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der var lillepigen med den pibede stemme, og der var sukker nok til hele livets luksuslagkage. Meget af det, man læser i denne biografi, er unægtelig hørt før.

Men der er også den skjulte Helle Virkner. Jeg er ikke helt sikker på, at hun dukker rigtigt frem. Det havde hun heller ikke ønsket. Men vi?

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden