kanten. Udkantseuropa charmerer, morer og skræmmer i Gerbrand Bakkers romaner.
Foto: Per Folkver

kanten. Udkantseuropa charmerer, morer og skræmmer i Gerbrand Bakkers romaner.

Interview

Hollands svar på Erling Jepsen har lavet en aftale med døden

Gerbrand Bakker har dog en mere kærlig tilgang til livet på landet end danskeren.

Interview

To gange i sit liv har Gerbrand Bakker stået ved en barnekiste og sagt farvel til en 2-årig. Første gang var der 15 i begravelsesfølget, anden gang 600. I løbet af de årtier, der lå imellem de to ulykker, var det blevet almindeligt at sørge åbent.

»I 1969, da min lillebror druknede, holdt man sorgen tæt til kroppen. Kun de nærmeste stod omkring graven, og vi talte stort set ikke om ham siden«, siger den hollandske forfatter og spørger, om han må tænde en cigaret, selv om der på hans danske forlag er rygeforbud.

28 år senere druknede også hans lille niece, fortæller han, mens han ruller en cigaret fra tobakspakken med blå Van Nelle Stevige Shag: »Hvordan kunne det ske igen!«, funderer han og bemærker, at det nok er derfor, der er så meget vand med i hans romaner. Stille, sorte, kolde damme.

»Min mor læser aldrig det, jeg skriver. Hun synes, hun genkender for meget, at det er for sørgeligt. Hvem har da også fundet på, at vi skal leve i forvisningen om, at vi skal dø? Og imens vi venter, ser vi folk dø omkring os, forældre, venner, min lillebror ...«, siger Gerbrand Bakker, der har indgået sin egen aftale med døden. Mere om det senere.

Ædt af gæs
Romanen ’Omvejen’, der netop er udkommet på dansk, og som fik fem store hjerter i Politiken, handler også om døden. Men måske ikke så meget, som både anmelder og interviewer troede.

LÆS ANMELDELSE »I virker så sikre på, at hun er død, men har I overvejet, at hun måske bliver reddet,« spørger Gerbrand Bakker drillende med henvisning til sin hovedperson, den hollandske universitetslektor, der kalder sig Emilie.

Lektoren, der er i trediverne, er blevet fyret fra sit job efter en hed affære med en af sine studerende og er flygtet ud blandt folk og fæ på landet i Wales. Men hun er ramt af noget værre end en sexskandale, for hun er – medgiver forfatteren – også alvorligt syg.

Sans for det groteske
I halvvilde, mosbevoksede og Barnaby-agtige Wales lejer kvinden sig ind i et landhus, hvis tidligere ejer døde og blev fundet ædt af sine gæs.

Gæssene er der stadig og følger pertentligt med i deres nye lejers liv, men også de har deres at slås med. Naturen er i det hele taget allestedsnærværende, og det første, der sker, er, at hun bliver bidt i foden af en grævling.

Usædvanligt i sig selv, og da det nataktive dyr tillige slår til ved højlys dag, tror lokalsamfundet, hun er bims. Og på den led burde hun passe ind i det døende walisiske landsamfund, for bimse, gådefulde og uhyggelige er både den lokale frisør, bager og læge.

Som en hollandsk Erling Jepsen har Gerbrand Bakker sans for det groteske, og som sin danske pendant er han vokset op på landet, mere præcist i et familielandbrug med mange børn ved landsbyen Wieringerwaard i det nordlige Holland.

Som noget fra 70'erne
Den tørre, absurde humor har de også tilfælles, men til forskel fra Jepsen er Bakkers tilgang til livet derude, hvor kragerne vender, og køerne forsvinder i mudderet, overbærende.

Og er der noget, Bakker ikke forstår, er det det moderne menneskes fascination af storbylivet, selv har han netop købt sig et afsidesliggende hus i området Eifel i Udkantstyskland:

»Det er betagende, at de steder eksisterer, og at man kan flytte den anden vej, mens alle andre i både i- og ulande klumper sig sammen i metropolerne. Og så er det billigt«.Her ville djævlens advokat indvende, at det lyder som noget fra 1970’erne: at flytte på landet og strikke hønsestrik og formentlig fortryde det i længden. Men Bakker er bondesøn, så romantik er ikke inde i billedet.

»Jeg ved godt, der er stille derude, men min eneste bekymring er, om naboerne forstår, at jeg som hollænder har brug for at hegne min grund ind. Ikke for at holde nogen ude, men for at holde mig selv inde – med hegnspæle og et enkelt stykke træ på tværs. På den måde er jeg nok lidt autistisk – eller, som jeg sagde før, hollænder. Jeg har brug for, at tingene går efter en snor, at jeg kan se fra A til B«.
Prosa som mørk chokolade

Jo Bakker er både naturmand og systematiker, i hans romaner er en rovfugl ikke bare en rovfugl, men artsbestemt, så selv ornitologer kan være i tryg forvisning om, at leksika er på plads. Dog ikke i ’Omvejen’.

»Vent lige lidt, sagde jeg til mig selv, da jeg var i gang med at skrive om Emilies oplevelser i Wales, for hvor meget ved en universitetslærer fra Amsterdam om walisiske dyr? Så jeg rensede bogen for navne på træer, dyr og fugle og forklarede dem, som hun ser dem, i stedet for«.

Gerbrand Bakkers lapidariske prosa er som mørk chokolade, kondenseret, smagfuld, enkel, og på spørgsmålet om, hvordan hans sprog er blevet så kort og klart, svarer han: ’The Bold and The Beautiful!’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceTidligere tekstede forfatteren film og tv-serier, og sprogligt set er han mere taknemmelig for amerikanske soapserier end for sit universitetsstudie i litteratur.

»I syv år tekstede jeg 'The Bold and The Beautiful’, hvis du har set den serie, ved du, hvor meget de snakker bla bla bla! Men det er der ikke plads til i underteksterne, så jeg lærte at skære sproget helt ind til benet. Og det formede mit sprog: Jeg kan ikke lide adjektiver, jeg kan ikke lide metaforer, jeg hader redundans«.

Ældre kvinde og ung mand
Senere avancerede han til at tekste dyredokumentarprogrammer og tog en uddannelse som landskabsgartner. I ’Omvejen’ lader han Emily anlægge en have i kap med sin sygdom, så man næsten kan følge anvisningerne og anlægge sin egen.

Til det tunge får hun hjælp af en ung mand, der dukker op. Og dermed er bogens kvindelige hovedperson for anden gang involveret med en yngre mand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Kvinden plejer at være den yngste, især hvis den ældre mand har penge ... Men jeg vil gerne tro, at det ikke behøver være sådan. Og så trækker jeg her på et forhold fra mit eget liv. For 2-3 år siden rendte jeg ind i en 18-årig canadisk studerende. Han tog hjem til Canada igen, men hvad kvinden oplever med den unge mand i romanen, er, hvad jeg oplevede med min unge mand i virkeligheden«, siger Gerbrand Bakker og pakker sin tobakspakke med endnu en advarsel om vores forgængelighed - Roken is dodelijk - sammen.

Forfatteren skal hjem til Amsterdam og undervise i nationalsporten skøjteløb. Som på et maleri af Bruegel holder han mest af at løbe på kanalerne, men når frosten ikke er hård nok, vælger han en af de mange kunstige skøjtebaner, for uden den meditative lyd af stål mod hård overflade – wush, wush – går skriveriet ikke.
Aftale med døden

Samme lyd og mentale stilhed opnår han, når han river blade sammen. Engang, da han havde revet en kæmpe bunke blade sammen, men ikke tænkt færdigt, spredte han dem ligefrem ud igen for at rive dem sammen på ny. »Man kan lade være med at tænke på noget, og alligevel bliver tankerne ved at køre på en ubevidst måde, der bagefter giver mening«. Og hvad er det så for en aftale, han har lavet med døden? »Den er meget simpel og en, jeg har hugget fra min mor. Hvis en af os seks børn klagede over en eller anden skavank, svarede hun: Så længe I spiser, dør I ikke. Det var lidt som med dyrene på gården, hvis et af dem ikke rørte maden, vidste man, den var gal, men indtil da gik det jo nok. Jeg har tilladt mig en omskrivning og lever efter devisen: Så længe man arbejder, lever man. Det er nok derfor, jeg holder meget af fysisk arbejde«. Og så er humor, som også bærer dine personer gennem hverdagen, en solid buffer mod dødens uomgængelighed?»Ja!«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce