Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Bogaktuel. Shereen El Feki har brugt fem år på at dykke ned i arabernes sexliv.
Foto: Kristof Arasim

Bogaktuel. Shereen El Feki har brugt fem år på at dykke ned i arabernes sexliv.

Interview

Forfatter: Der mangler noget sex i det arabiske forår

Der er langt til en seksuel revolution i Mellemøsten, siger egyptiske Shereen El Feki.

Interview

Spirerne fra det arabiske forår når ikke frem til privatlivets sfære, når det gælder seksuelt frisind og åbenhed.

Det vurderer den egyptiskwalisiske forfatter Shereen El Feki, der i bogen ’Sex and the Citadel’ afdækker et skjult kapitel i arabernes liv om deres forhold til sex.

Bogen er blevet til i forbindelse med Shereen El Fekis arbejde som immunolog med hiv-smittede i Mellemøsten, og den konkluderer, at sex og det tabu, der er forbundet med den del af livet, ofte er en stor hindring for arabisk selvforståelse.

LÆS OGSÅ Feminister som Naomi Wolf har kaldt den »et nødvendigt og modigt værk«, men endnu har debatten i Mellemøsten været behersket, for den er endnu ikke oversat til arabisk. Bogen er udkommet i USA og Storbritannien, og Shereen El Feki leder stadig efter et arabisk forlag, der kan sælge den i Mellemøsten. »Sex står ofte i vejen for arabisk selvforståelse og erkendelse«, siger hun og peger på, at det kan få fatale konsekvenser.

Sex er en del af islam
Ser man på statistikkerne, er Mellemøsten og Nordafrika områder, hvor hiv er i fremmarch, og det skyldes først og fremmest, at der i mange muslimske samfund er problemer med at tale åbent om sex, vurderer hun.

»Alene det at købe et kondom er dybt problematisk, for hvis du som en god muslim kun har sex inden for ægteskabet, hvad skal du så med et kondom? Det er meget stigmatiserende at købe et«, siger hun under et besøg i journalistklubben Frontline i London.

Ser man tilbage på vores rige og meget sensuelle historie, er seksualitet en del af religionenBåde homoseksuelle og kvinder kommer til at vente længe på, at den seksuelle revolution følger i kølvandet på den politiske, vurderer Shereen El Feki, der har talt med alle, fra prostituerede til seksuelt frustrerede husmødre og historikere:

»Der er brug for et opgør med den religiøse konvention, at sex er tabu i islam. Det er ikke tilfældet, og ser man tilbage på vores rige og meget sensuelle historie, er seksualitet en del af religionen«.

Ikke klar til afgang

Hun mener, at der er lang vej igen, før det patriarkalske samfund i Mellemøsten er parat til en seksuel revolution. »Vil sex blive en del af det arabiske forår? I Egypten i dag går 90 procent af kvinderne med tørklæde eller slør, og det er ofte et mål på, hvor konservativt et samfund ser på sex. Vil I se kvinderne smide sløret efter det politiske forår? Vi får se i de kommende år, men jeg har ikke set mange tegn på det i min research«.

LÆS OGSÅ »Hvis man sammenligner den seksuelle revolution med et stort Herkulesfly, er der brug for en meget stor landingsbane, før den kan lette fra jorden. Man kan sige, at i Mellemøsten er flyet ikke klar til afgang. Faktisk har vi ikke noget fly, og landingsbanen er ikke engang bygget endnu«, siger Shereen El Feki.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce