Nulevende. 2015 skal være året hvor vi fokusere på de nye nulevende designere, mener Lars Hedebo Olsen.
Foto: Jacob Ehrbahn.

Nulevende. 2015 skal være året hvor vi fokusere på de nye nulevende designere, mener Lars Hedebo Olsen.

Design

Boligskribentens nytårsønske: Giv os et år med levende designere

Lars Hedebo Olsen mener, at vi har glemt at forberede os på fremtiden ved at fokusere på gamle mestre fremfor nye designere.

Design

Om få uger slutter 2014, hvor den har fået på alle tangenter med fejring af 100-året for møbelarkitekterne Hans J. Wegner og Børge Mogensen. For nogle år siden var det Finn Juhl, vi fejrede. Før det var det Poul Kjærholm, som ikke blev 100, men alligevel ryddede Louisiana sine sale for ham. Og i 2002 var det Arne Jacobsen, vi fejrede. Den slags jubilæer er gode til at kigge tilbage på vores store møbeltradition – hvem der udviklede den, og hvor vi står i dag. Jeg er selv en meget stor fan af de gamle mestre, og jeg synes, det er fantastisk, at de i disse år nyder så megen opmærksomhed.

Men. Skulle vi ikke sige, at 2015 er de levende designeres år? At vi i et helt år sætter fokus på alle dem, der knokler med at finde nye bæredygtige, smukke, grundige, sjove og overraskende tiltag på designfronten. De nyuddannede, de unge i 30’erne, de etablerede i 40’erne, de satte i 50’erne, de ældre med fødderne i traditionerne. Kort sagt alle dem, der stadig kan fortælle deres egne historier, og som lever af at designe her og nu.

Cecilie Manz, som du blandt andet kan læse om i denne sektion, ville være oplagt til en udstilling på Trapholt. Louise Campbell kunne fint pakkes ud på Designmuseum Danmark. Kasper Salto og Thomas Sigsgaard kunne indtage Louisiana sammen med en stribe af andre myreflittige designere – Mads Odgård, Hans Sandgren Jakobsen, Christina Strand og Niels Hvass. Som også er supergode formidlere, hvilket betyder, at man kunne fylde museet med masser af debatmøder, værksteder og sjove eftermiddage.

Yngre designere som Christina Liljenberg Halstrøm, Anne Boysen, Rasmus Fenhann og Hee Welling skulle også udstilles – der er maser af steder og museer, så det er bare om at byde ind. Og ligesom vi her i avisen konstant leder efter designere, vi kan skrive om, så kunne DR og TV 2 begynde at kigge på nulevende designere og besøge dem i deres værksteder.

Der er ikke noget galt med klassisk dansk design. Og der er heller ikke noget galt i, at vores museer er optaget af vores designhistorie. Men ved at overse de nulevende designere glemmer vi at forberede os på fremtiden. Kunne vi få tidens store designere til at fortælle om deres egne værker til tv, på print og i udstillinger, kunne vi få nogle udsagn – nogle historiske kilder – som vi kunne bruge den dag, hvor Campbell, Salto, Odgård og alle de andre bliver 100.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden