Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PR-foto.
Foto: PR-foto.

2015. Det nye år efterspørger masser af forskellige farver.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 2015 bliver farver det nye sort i boligen

Det nye år gør op med minimalismen og sort-hvid indretningen.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glem alt om minimalisme og sort-hvid indretning. I 2015 skal der smæk på de dybe mætte farver, masser af planter ind i stuerne, og så må porcelænet på bordet meget gerne være gammelt. Kurvede linjer og et strejf af Sydeuropa er det nye, lyder det fra Jakob Hundborg fra kommunikationsbureauet Réplique og Allan Torp, grundlæggeren af designbloggen Bungalow5.

Grøn hitter

»Bourdeaux, sennepsgul og dueblå. De farver tror jeg på i 2014«, siger Jakob Hundborg. »Flügger har udgivet et stilkort med historiske farver, og der tror jeg, de har ramt lige ned i tidsånden. Vi vil have farver. Ikke i alle rum, men for eksempel i en entré, hvor man maler alt i en dyb grå: døre, paneler, vægge, gerigter. Det er super flot«, siger Jakob Hundborg.

Allan Torp tror også på de dybe mættede farver. »Nogle er nok stadig vilde med pastel, for det appellerer meget til den lyse nordiske stil. Men fremover vil vi se flere dybe farver. Og især grøn. Ikke blot på vægge og som tekstiler, men også i potteplanter i forskellige grønne nuancer«.

LÆS ARTIKEL

Vi deler mere

»Netværk er i høj grad kommet i højsædet i disse år«, siger Allan Torp.

»Det vil også smitte af på designverdenen, og vi ser det allerede i indretningen af restauranter, der er mindre og mere bistroagtige. Folk lejer deres lejligheder eller værelser ud på airbnb, og vi begynder at se flere og flere, der åbner deres hjem til running dinners hvor venner, venners venner og ens netværk møder op. Ikke for at date som tidligere, men for at opleve noget sammen, udveksle ideer og dele med hinanden«, siger Allan Torp.

»Pop up-restauranter ser vi også rundt omkring, og trenden går i retning af, at vi deler mere og mere – lejligheder, biler og andre ting. Det er en tendens, som man helt sikkert ikke skal underdrive«.

Unge og gamle designere

»Faye Toogood er en designer, man skal holde øje med i 2015«, siger Jakob

Hundborg. »Hun er britisk og ung, og hun er stærkt optaget af håndværket, hvilket afstedkommer nogle meget fine unikating. En anden designer er den franske afdøde Charlotte Perriand, der blandt andet arbejdede sammen med Le Corbusier. Hendes borde, stole med lædersæde og skabe tror jeg, vi vil se mere til fremover«.

Allan Torp siger, at man skal holde øje med det danske firma Menu. »De blander både nyt og ældre og har i den grad fornyet deres brand. Det er interessant at følge. Norm-arkitekter har været meget fremme i 2014. De designer både møbler, ure i marmor, grej til køkkenet i træ og glas, og jeg tror, at deres unikke blanding af design- og arkitekturløsninger vil vinde endnu mere indpas i 2015«.

Gamle spejle

»Store gamle franske spejle kan vi slet ikke få nok af«, siger Jakob Hundborg. »Der skal være masser af detaljer som på de gamle Louis Philippe-spejle fra perioden 1850-90, som man kan få i Fil de Fer i København. Igen er det de kurvede linjer, som er i højsædet, og effekten – tænk på, hvor meget et spejl kan gøre ved et lille rum«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et sted, hvor der bliver brugt masser af spejle og spillet på effekterne, er hos de italienske designere fra Dimore Studio. Og hos danske Gubi, der netop har indrettet en ny butik i Møntergade i det indre København. Det fortæller Allan Torp. »Her ser man et miks af elementerne. Træ, klinker, læder, tekstiler. Gerne i et støvet look. Vi vil ikke have for skarpe farver, men vil rives med og have en oplevelse«.

Norden møder Sydeuropa

»Den her tendens tror jeg meget på«, siger Allan Torp. »Vi mikser det nordiske med elementer fra syden, det kolde med det varme. Det ser man blandt andet i mørkere træsorter som valnød og teak, men også ved at der kommer klinker på gulvene. Man ser det også hos Marokk, der samler essensen af det nordiske og det sydlige med deres matte fliser«.

Tendensen betyder ikke, at vi slipper det nordiske stramme helt, siger Allan Torp, men vi bløder det op med farver og elementer, der skaber varme i hjemmet.

»Man skal bare sørge for, at det ikke bliver for retroagtigt med det mørke træ og farverne. Læder vil også være populært, for det patinerer og giver varme. Væggene vil også få flere farver, og vi vil bo med flere grønne planter«.

Skulpturelle former

»Kurvede linjer, masser af detaljer og høj kvalitet. Det, er jeg sikker på, kommer i højsædet i det kommende år«, siger Jakob Hundborg. »Vi gider ikke flere rene linjer og stramme former. Nu skal øjet udfordres, der skal være noget at kigge på – og man skal opleve noget«.

Et eksempel på en kurvet oplevelse er det elipseformede bord Traccia fra 1939, som er designet af surrealisten Meret Oppenheim. »Man spørger sig selv, om det kan holde, og om man overhovedet kan stille noget på det lille bord. Og det er den undren og kurverne, som vi vil se mere af«, siger Jakob Hundborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et andet eksempel er Fanny Gardes Mågestel fra 1890’erne. Der er både pynt, snirklede linjer og natur, siger Jakob Hundborg. »Man skal ikke have alt i Mågestel, så bliver det for meget. Men hvis man kombinerer seks spisetallerkener og et stort fad med noget helt moderne, så er det en fantastisk oplevelse at spise af det«.

Kurvet og derfor eftertragtet er også Arje Griegsts stel Konkylie, som i dag er ret svært at opdrive. »Det er formgivet i hånden, og det er en ekstra værdi i dag. Vi vil have ting med kurver, linjer og historie«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden