Designpolitik. Vil Bertel Haarder, som ny kulturminister, lave en strategi for at fastholde Danmarks position som designnation?
Foto: Jan Unger

Designpolitik. Vil Bertel Haarder, som ny kulturminister, lave en strategi for at fastholde Danmarks position som designnation?

Design

Designskribent: Skal vi ikke have en progressiv designpolitik?

Bliver Bertel Haarder en engageret kulturminister der vil kæmpe for Danmarks ry som designnation?

Design

Før sommerferien fik vi som bekendt en ny regering. Til den hører også en kulturminister, der skal tage sig af design, arkitektur og kunsthåndværk.

Det skulle den forrige også, men bortset fra at arbejde for en arkitekturpolitik virkede det aldrig, som om Marianne Jelved egentlig interesserede sig for design og kunsthåndværk.

LÆS ARTIKEL

Vel blev fordelingen af midlerne organiseret på en ny måde, og vel holdt hun masser af taler, mødte op overalt, men man fornemmede aldrig, at hun var begejstret for de mange stole, krukker, lamper, tekstiler, glas og smykker, som hun blev præsenteret for.

Modsat kulturministrene Jytte Hilden, Elsebeth Gerner Nielsen og Brian Mikkelsen var der ikke rigtig noget engagement, og man hørte meget sjældent Jelved gå i brechen for at løfte Danmark som den designnation, udlandet kender os for.

Det håber jeg, at Bertel Haarder vil. Han er om nogen erfaren som minister, og han har villet noget med de områder, han har taget sig af gennem tiden.

Men vil han også være med til at formulere en designpolitik, der laver en strategi for, hvordan vi fastholder positionen som en designnation og udvider begrebet, så det ikke kun omfatter produktion, men også services og strategier?

Sydasien og flere europæiske lande har for længst forstået, at når man inddrager design inden for produktion, økonomi, sundhed, udenrigspolitik og i undervisning, løfter man værdien af områderne både økonomisk og kulturelt. Virksomheder, der arbejder med designere, klarer sig bedre end virksomheder, der ikke gør det. Udbyttet af Helsinki som World Design Capital i 2012 var enormt, for alle politiske niveauer besluttede at booste Helsinkis position som en by, der er kendt for godt design og håndværk.

Det ry har Danmark også. Efterhånden er arbejdspladserne inden for designproduktionen dog flyttet til billigere himmelstrøg, og vi skal til at nytænke, hvordan vi vil blive ved med at være kendte for vores formgivning og designsans. Det kræver, at man rent politisk arbejder for, at vi får bedre designuddannelser, bedre designmuseer, støtter unge kunsthåndværkere, hjælper virksomheder med at bruge designere, og at man sender et signal til alle om, at design ikke bare er overflader, men en del af indholdet.

Det må vores nye kulturminister da også brænde for.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden