Ladoga. Ikea-skænk fra 1960'erne.
Foto: Bukowskis Market

Ladoga. Ikea-skænk fra 1960'erne.

Design

Gamle Ikea-møbler kan blive mange penge værd

Ikea-møbler af ældre dato hiver betragtelige summer ind på auktion.

Design

Når man nu har brugt svedige sommerdage på at få køkkenlåger fra én Ikea-serie til at hænge lige og på at samle en rummelig dobbeltseng fra en anden Ikea-serie – og undervejs har skullet anstrenge sig for at tale pænt til manden – så er det lidt svært at forbinde varerne fra den svenske møbelgigant med auktioner og dyre priser.

Men det gør bolig- og designblogger og manden bag handelspladsen Everclassic, Rasmus Warnke Nørregaard.

LÆS ARTIKEL

Ifølge ham er enkelte Ikea-møbler med tiden blevet så eftertragtede på brugtmarkedet, at de opnår »super gode« priser på auktion og er blevet klassikere og samleobjekter.

»Kampen for at finde noget, som naboen ikke ejer, er større end nogensinde, og det giver plads til, at ikke oplagte møbler pludselig bliver interessante som trofæer for feinsmeschkeren. Det at eje noget, som er svært at få fat i, er blevet en kvalitet i sig selv«, skriver han på eurowoman.dk.

Og det handler ikke kun om udbud og efterspørgsel.

»De eftertragtede Ikea-møbler er virkelig vellykkede og smukke møbler. Det lyser ud af dem, at de er noget specielt«, mener Rasmus Warnke Nørregaard, som om Ikeas grundlægger, Ingvar Kamprad, skriver:

»Han har formået at skabe et helt særligt univers, der er så alsidigt, at det kan føle sig hjemme hos både eksklusive huse og i studieboliger. Hans logo er genkendeligt verden over, og måden, hvorpå hvert et møbel bliver døbt med svenske ord, har gjort, at Ikea nu taler sit eget sprog. Et sprog, som næsten alle kan genkende«.

Warnke Nørregaard har lavet en liste med møbler, han gerne ville have stående i sit hjem. Her finder man blandt andet skænken Ladoga fra 1960’erne – se billedet – som har opnået hammerslag på 6.000 svenske kr. (4.670 kr.) hos aktionshuset Bukowskis Market, samt en lænestol ved navn Åke, inspireret af Philip Arctanders Muslingestolen, som er solgt for 19.500 svenske kr. (15.180 kr.) hos Auktionsverket.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden