ÅRHUS Roon & Rahn er en ny etableret designvirksomhed der består af Nicki van Roon and René Hansen.
Foto: Finn Frandsen

ÅRHUS Roon & Rahn er en ny etableret designvirksomhed der består af Nicki van Roon and René Hansen.

Design

Designduo hjælper dig med at holde orden på dit rod

Møbeldesignerne Roon & Rahn angriber praktiske problemer og rydder op med sans for kvalitet og æstetik.

Design

Sko, der ligger hulter til bulter på gulvet. Nøgler og mobiltelefoner, der bliver væk. Sofaborde, der flyder med aviser og magasiner. Det er blot nogle af de hverdagsproblemer designerne René Hansen og Nicki van Roon forsøger at løse. Sammen kalder de sig Roon & Rahn. Og de er i gang med ret mange ting.

De saver og skruer og hamrer løs for at indrette deres nye lokaler på Godsbanen i Aarhus – her bliver rejst skillevægge og bygget reoler og borde i en voldsom hast, ligesom deres signaturdesign, en ganske særlig magnetisk knagerække, allerede hænger klar til gæsterne ved indgangen.

De er ved at sætte gang i en stor produktion af deres design i Østeuropa efter at have bedt om et lån i banken, flankeret af deres fædre, og som resultat have fået et lån, der var langt større end det, de egentlig havde regnet med.

Og så er de ved at hive de sidste aftaler med nogle store danske forretninger i land – og svare på efterspørgslen fra udlandet.

De har – mildt sagt – travlt.

Og det er ret godt gået af de to, der lærte hinanden at kende for tre år siden på Roskilde Festival, og som siden blev møbeldesignere ved et tilfælde, fordi der var et konkret problem, de skulle løse.

Designere ved et tilfælde

For René Hansen og Nicki van Roon var flyttet sammen i en lejlighed på Guldsmedgade i Aarhus. Der var god plads, hvide vægge og højt til loftet. Men desværre blev der ved med at være god plads, for de to venner, der var flyttet til byen fra henholdsvis Aalborg og Haderslev, fordi de begge havde fået praktikpladser, havde ikke særlig mange møbler. Og ikke særlig mange penge.

LÆS ARTIKEL

Til gengæld havde de et bordtennisbord, der stod midt på gulvet i stuen.

Når de spillede bolden frem og tilbage og drak en øl, endte de hele tiden midt i en samtale om design, møbler og indretning. Ingen af dem havde lyst til at købe noget billigt bras, selv om de virkelig stod og manglede et spisebord. Derfor kom de frem til, at de selv ville lave deres møbler.

»Det var jo markant billigere for os at bygge selv«, siger Nicki van Roon, der er grafisk designer og har læst på Skolen for Visuel Kommunikation i Haderslev.

»Ja, spillet blev ofte afbrudt af, at der lige skulle tegnes en skitse«, siger René Hansen, der har øgenavnet Rahn og er industriel designer fra Aalborg Universitet.

Spisebordets udformning blev de hurtigt enige om, og så opstod næste problem:

»Vi havde ikke penge til at købe materialerne. Så i stedet fandt vi gamle træborde i Den Blå Avis, som vi kørte ud og hentede på vores budcykel. Der kan jo nemt være for flere tusind kroner træ i sådan et bord«, siger René Hansen og peger på et gammelt spisebord, der står i midten af det rå lokale og stikker ud med sine romantiske buer på benene.

Alt for blød i knæene til at være en del af det enkle og funktionelle designunivers, som Roon & Rahn har bygget op.

»Borde som det skærer vi i stykker og genbruger. Det er godt for miljøet med genbrug, men det var mest, fordi det var vigtigt for os på det tidspunkt, at vi ikke brugte penge på materialer«, siger René Hansen.

Et gammelt bord koster typisk en brøkdel af, hvor mange tusind kroner der egentlig er træ for i særlig de massive bordplader, så det var hurtigt en god forretning. Især fordi de havde tid. René var jobsøgende, og det var rart for ham at have noget at lave, så de blev ved med at finde på projekter. Det gav René noget meningsfyldt at lave i hverdagen.

»Ja, der skulle ske et eller andet. Og Nicki havde engang lavet et projekt hernede på Godsbanen, og jeg var paf over, at alle de her faciliteter fandtes. Jeg ville gerne have en undskyldning for at bruge det, og nu var der pludselig mange ting, jeg kunne lave hjem til. Der var masser af problemer i lejligheden, jeg kunne gå i gang med at løse«, siger René Hansen.

Paraboler og blikfang

Parabollampen begyndte med en bæredygtighedstanke. Den står i et hjørne af lokalet og agerer blikfang med sin store skærm – symbolet på en lidt skør idé, der endte meget konkret: Under et spil bordtennis kom de til at fantasere om en lampe lavet af en udtjent parabol.

De fandt en til 300 kroner i Den Blå Avis, som de fik pruttet ned til 250 kroner inklusive levering, og den blev leveret en time senere af en mand fra Åbyhøj på en scooter. Pludselig stod parabolen der i stuen, og hvad skulle de stille op med den?

Den fik et stel, et stort et, og en pære blev sat på en arm, og parabolen kaster så et indirekte lys tilbage.

Foto: Finn Frandsen

»Der er ikke den store kommercielle interesse i den. Den er for kompliceret til at sætte i produktion, men til gengæld har vi skabt det perfekte blikfang til markeder og messer«, siger René Hansen – for selv om folk ikke har plads til sådan en lampe i deres hjem, giver den potentielle købere en grund til at komme over og stille spørgsmål.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og en af de ting, de så kan tale med kunderne om, er moodboardet – der ikke er et moodboard i traditionel forstand, men nærmere en knagerække i massivt træ og plexiglas, hvor de små knager, eller hangers, indeholder magneter, så man kan tage dem af og på og style boardet, som man har lyst til.

»Kom og prøv den«, inviterer Nicki van Roon og tager sine nøgler frem. I dem sidder en nøglering, der i virkeligheden er en hanger, og den sætter han ind i rækken ved siden af de andre. En god løsning til dem, der savner et fast sted til de nøgler, der altid forputter sig.

Og andre sager til moodboardet er også på vej: et par solbriller kan hænge i en elastiksnor, en lille pose fra tekstilvirksomheden Kvadrat vil snart kunne købes og er tiltænkt mobiletelefoner eller cykellygter. Knagerne veksler i størrelse og form, og man kan udskifte dem alt efter behov.

»De bedste løsninger udspringer af et hverdagsbehov. Vi manglede den selv i vores eget hjem. Vi var lige flyttet ind, og der lå ting overalt. Jakker, der var kastet rundt i lejligheden, skateboards, og vi kunne aldrig finde vores nøgler. Vi havde brug for en løsning, få styr på vores ting og samtidig udstille de ting, vi er gladest for«, siger René Hansen.

Fleksibel skoløsning

De første 100 knagerækker lavede de selv i hånden. De har skiftet farve og form og funktion rigtig mange gange. Men nu er de i mål og sat i produktion.

Det samme er en lille bænk, der står på det rå værkstedsbetongulv. Den er lavet i massivt egetræ og simpel i sit udtryk, og under bænken er der spændt elastiksnore ud, som kan bruges til opbevaring af alle de ting, der ellers ville stå og rode på den.

»Den er så smal, at den kan stå i en entré. Og der kan sagtens sidde to på den«, siger Nicki van Roon.

Det samme gælder sofabordet.

Foto: Finn Frandsen

»Det er jo træls, når aviser og magasiner og fjernbetjeninger ligger og flyder, så vi fandt en måde, hvor vi kunne undgå rodet«.

Og frem fra hylderne tager René Hansen moodboardets nyeste ven, et moodstand. En slags smal skoholder, hvor hele familiens sko kan sidde fast – og hvor man selv kan tilpasse de røgede egestave, der holder på skoene, efter behov for plads til vinterstøvler, klipklappere, stiletter eller børnesko.

Spisebordet, som de i øvrigt i 2014 fik Ilvas designpris på 50.000 kroner for, bliver også snart sat i produktion. De kunne ikke blive enige med Ilva om en måde at producere det på, så nu gør de det selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Desværre er de blevet nødt til at gå væk fra at anvende genbrugsmaterialer – omkostningerne ved at finde så mange gamle træstykker, fragte dem rundt og skære dem op, endte med at overstige prisen på at købe nye materialer. Sådan er det, når man vokser.

Til gengæld slipper de i fremtiden for selv at stå med produktionen, og salg og afsendelse af pakker har de også udliciteret. Så kan René Hansen og Nicki van Roon koncentrere sig om det, de er bedst til: at designe løsninger på praktiske problemer.Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Spis&Bo, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden