ORIGINALVÆRK. På billedet ses Troels Carlsens værk, som tager udgangspunkt i en antik planche over hjernen.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

ORIGINALVÆRK. På billedet ses Troels Carlsens værk, som tager udgangspunkt i en antik planche over hjernen.

Design

Christian Stadil: »Jeg vil hellere have et originalværk af en lille kunstner end en reproduktion af en kendt«

Kunsten kan meget mere end designet, mener iværksætter og milliardær Christian Stadil, der vil rammes i hjertet.

Design

For mig er kunst det samme som med virksomheder, produkter og brands: Det er næsten umuligt for mig at udvælge en favorit. Nogle siger endda, at det er det samme som med ens børn. Det er nok lidt i overkanten, men for mig er kunst en stor passion, som jeg virkelig brænder for.

En af mine yndlingskunstnere er amerikanske John Copeland, fordi han samler alt det, jeg synes er vigtigt ved kunst. Hans værker er ikke bare visuelt interessante, de har også nogle stærke, bærende ideer, som giver mig lyst til at udforske dem, og det pirrer mig både intellektuelt og æstetisk.

Jeg har ret mange af hans værker, men det, som jeg oftest vender tilbage til, selv om det ikke er det største eller mest spektakulære, er et lille et, som hænger i min entré. Det er lavet på en gammel magasinforside fra Life Magazine. Oven på forsiden er der malet en smuk nøgen kvinde i profil med et par bryster. Det er malet med en bred pensel og med teknikken vådt i vådt, så det bliver mere fint end perverst, og hun kigger bly ned. Jeg tror faktisk, at det er Johns kæreste.

Han er kendt for at lade sig inspirere af 1970’erne og gamle magasiner, herunder pornoblade. Blandt andet har han lavet kunst på Playboy-magasiner, som jeg også har nogle værker med. Men det bliver ikke vulgært, fordi han arbejder med nogle ret spændende kontraster mellem det abstrakte og det figurative. Når man går helt tæt på, ser det abstrakt ud. Det er først, når man går langt væk, at man kan se, hvad det egentlig forestiller.

Ved siden af kvinden er der en masse abstrakte skriblerier, som er en hyldest til kunstneren Cy Thomley, og ovenover står der ’Myths, Gods, Heroes’. Alt det giver en masse perspektiv til billedet. Hvordan spiller kvinden ind i den myte? Er det guderne, der har skabt kvinden? Hænger heltene sammen med det gamle Life Magazine?

At jeg ikke bare kan afkode det gør, at det bliver ved med at være spændende. Det er det, rigtig god kunst skal kunne. I en verden, hvor så meget bliver smidt i hovedet på os, er det fedt med noget, jeg ikke bare lige kan forklare, men som alligevel gør mig interesseret. Og så er det selvfølgelig også en nøgen pige. Ha ha.

I en årrække var jeg en del af juryen for Den Danske Designpris; jeg har siddet i advisory boardet på Danmarks Designskole, og jeg ejer en del virksomheder, hvor vi arbejder med design. Blandt andet Hummel og senest Stine Goya, som jeg lige har investeret i. Så jeg har en stor interesse for design og har det meget inde på livet, men i forhold til hvad der rammer mig følelsesmæssigt, er det værker, som transcenderer rationalet og ens æstetiske sans. Det rammer i hjertet. Og det synes jeg kunsten evner i højere grad end designet.

Jeg vil hellere gå på kompromis og have et originalværk af en lille kunstner end en reproduktion af en kendt kunstner

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg var også tæt på at vælge et værk af en af Danmarks allerdygtigste kunstnere, Troels Carlsen, som også bare er en rigtig sød fyr. Han har malet en mand på en antik planche over hjernen, som han har fundet på Panum Instituttet (billedet viser dette værk, red.). På planchen er manden i fuld gang med at save i hjernebarken – en fornemmelse jeg godt kan genkende. Ud over at det er stærk figuration og håndværk, har værket en spændende kontrast mellem det håndlavede, der er malet, og det eksisterende i form af planchen. Og så er der også en interessant bærende idé bag.

Det helt specielle ved det håndlavede originalværk er, at det har været i kunstnerens hænder. Det er en videreformidling af kunstnerens idé, ånd, sjæl og sind, som er fuldstændig direkte, uforfalsket og uden filter fra kunstneren til mig. Man kan se de små fejl, og det er ikke for poleret.

Masseproducerede ting mister det unikke. En plakat kan selvfølgelig være pæn, men man fjerner sig fra kunstneren. Der kan sagtens være en masse snobberi i det, men rent følelsesmæssigt gør originalværket noget helt specielt ved mig. Jeg vil hellere gå på kompromis og have et originalværk af en lille kunstner end en reproduktion af en kendt kunstner.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Design, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce