Rituelt. »Det var en rituel oplevelse at komme hjem og sætte pladen på.«
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Rituelt. »Det var en rituel oplevelse at komme hjem og sætte pladen på.«

Design

Flemming Møldrup: »Pladen er et kunstværk med mange lag«

Livsstils-ekspert Flemming Møldrup havde i flere år kun én vinylplade.

Design

I dag er vinylplader retro, men samtidig er det det ikke, fordi alle musikere er begyndt at lave en vinyludgave af deres nye album. Selv har jeg også genopdaget vinyl i løbet af det sidste års tid.

Det begyndte for 3 år siden, hvor jeg fik en original udgave af The Smiths-albummet ’Meat is Murder’ fra 1985 i fødselsgave af min gode ven. Kort efter døde han pludselig af sygdom. Da jeg fik pladen, vidste jeg godt, at han var syg, men ikke at han skulle dø. Han havde diabetes, og det er jo ikke noget, man normalt dør af.

Jeg havde ikke nogen pladespiller, men jeg udstillede albummet over en dørkarm i min stue. Jeg havde fundet et gammelt billede af min ven, som jeg havde sat ind i coveret. En dag flere år efter hans død, kiggede jeg op på pladen og tænkte: Fuck det, nu køber jeg en pladespiller, så jeg kan høre den. Albummet havde fået lidt for meget mausoleum-status, og min ven ville sikkert gerne have haft, at jeg skulle bruge den.

Det var en meget rituel oplevelse for mig at komme hjem og rigge til og sætte pladen på. Jeg satte mig i en stol ved siden af pladespilleren og lyttede. Musikken fik mig virkelig til at savne min ven. Lars Christian, hed han. Han var en af mine allerbedste venner.

Selv i dag har jeg det stadig sådan med pladen. Jeg sætter den på, når jeg savner ham. Det vil altid være mere ham end The Smiths, jeg hører på den plade. Jeg sætter den på for at fremkalde ham og ikke musikken. Og den er med til at dulme det savn, der godt kan dukke op.

Det var en meget rituel oplevelse for mig at komme hjem og rigge til og sætte pladen på

Når jeg ikke lytter til den, står den stadig udstillet i min stue. Vietnam-billedet er et flot cover. For mig er det også superaktuelt, fordi Danmark de seneste år har været en krigsførende nation, og det tror jeg på en eller anden måde, vi har taget til os. ’Meat is Murder’ er også et fedt budskab ind i den vegetardagsorden, som The Smiths og Morrissey havde. Så jeg synes, det fungerer godt som et kunstværk med mange lag.

I lang tid havde jeg kun den ene plade. Men nu har jeg nok 100 lp’er. Jeg har også fået en håndfuld plader af Lars Christians forældre, som stammer fra hans kæmpe musiksamling. Det er en virkelig god måde at dele ud af ham på til hans venner, synes jeg.

Når jeg er ude at købe lp’er, leder jeg efter mit ungdomsværelses pladesamling. At få en pladespiller har været at få et spejl til fortiden.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Design, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden