0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS

Film. Optagelserne til 'Kvinden i Buret' er i gang. Nikolaj Lie Kaas og Sonja Richter har to store roller i filmen, baseret på Jussi Adler-Olsens bestseller.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle ville have en bid af Jussi-land i Avedøre

23 forskellige medier fulgte optagelserne af 'Kvinden i Buret' i Filmbyen.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Først TV-Avisen. Så TV 2. Så Ritzau, Ekstrabladet.tv og Viasat.

Nikolaj Lie Kaas, der spiller Carl Mørck, og resten af filmholdet bag 'Kvinden i Buret', filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens krimi-bestseller, havde travlt med at give interview i Filmbyen i Avedøre i dag.

Her kunne den samlede danske pressestand komme med ned i 'Afdeling Q', hvor Carl Mørck og hans makker Assad (spillet af svenske Fares Fares), går i gang med at løse hidtil uopklarede sager. Zentropa, der sammen med TV 2 står bag filmen, har bygget Afdeling Q op i en kælder i en barak i Filmbyen. I dag fulgte man scenen, hvor Carl Mørck første gang går ind i Afdeling Q.

Og det var der mange, der gerne ville se. 23 danske medier og i alt 40 pressefolk var mødt op i Avedøre, hvor Nikolaj Lie Kaas spillede en scene igennem utallige gange i det mørke, nærmest disede lokale, omgivet af røgmaskiner, arkivskabe, arkitektlamper og opslagstavler med billeder af mistænkte.

»Jeg har aldrig set så mange pressefolk til en set-reportage før«, sagde en fotograf på stedet.

Fællesbillede i kælderen
Der blev da også knurret en del i krogene i barakkens kælder over den trange plads. Helt let var det heller ikke at forevige skuespillerne i filmen, da de trådte frem til fællesbillede foran arkivreolerne i rummet.

Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Sonja Richter (der spiller danske folketingspolitiker Merete Lynggaard, som er forsvundet i 'Kvinden i Buret') og instruktør Mikkel Nørgaard stillede sig dog beredvilligt op til både foto og interview.

»Det er klart, at det bliver svært for os at indfri forventningerne. Alle har dannet deres eget billede af Carl Mørck og resten af Afdeling Q, når de har læst Jussis bøger. Og jeg kan jo ikke kravle ind i folks hjerner og se, hvordan der ser ud«, siger Mikkel Nørgaard.

»Men vi vil prøve at tage karakterne ud af bogen og skabe vores eget univers. Vi skaber et filmisk univers, og vi har forberedt os ekstremt godt«, tilføjer han.

FOTOREPORTAGE

Joker med 'småtterne'
Halvanden time tidligere denne mandag formiddag er det store presseopbud troppet op i et kontor i Filmbyen. Produceren på 'Kvinden i Buret' Louise Vesth, byder velkommen, og konstaterer nøgternt, at det jo ikke er medieomtale og spalteplads, Zentropa mangler noget af lige for tiden.

»Vi glæder os meget til at se, om vi kan blive lige så succesfulde med filmen, som Jussi har været med sine bøger«, siger Louise Vesth, inden hun igen vender tilbage til den række af kritiske artikler om Zentropa og i særdeleshed Peter Aalbæk Jensen har kunnet læse om i B.T. og Jyllands-Posten de seneste dage.

Her har der blandt andet været beskrivelser af, at elever i Zentropa (kaldet 'småtterne', red.) har serveret i bunny-kostumer for 'Ålen'.

»Vi har forberedt nøgen-fotos med 'småtterne'«, siger Louise Vesth for sjov med et skævt smil.

Peter Aalbæk Jensen, der hjemmevant smalltalker og konverserer med journalister og fotografer et stykke væk i lokalet tilføjer.

»Nej, Louise, vi har faktisk aftalt, at 'småtterne' skal have sex med journalisterne i dag«.

Spredt latter.

Lie Kaas er ikke alene
Men tilbage til det, pressedagen hos Zentropa egentlig handlede om.

Optagelserne af 'Kvinden i Buret' har været i gang siden oktober i bl.a. Allerød og på Bornholm og fortsætter frem til januar. En del af filmen udspiller sig her i barakkælderen i Avedøre, hvor Carl Mørck og Assad graver sig dybere og dybere i sagen om den forsvunde folketingspolitiker Merete Lynggaard.

Nikolaj Lie Kaas spadserer langsomt frem i en passage mellem to reoler af arkivmapper. Da han afslutter scenen, tager han sin iPhone op og tager selv et billede af horden af pressefotografer, som knipser løs fra det øverste af en trappe.

Instruktør Mikkel Nørgaard opfordrer Lie Kaas til at glemme pressefotograferne i rummet.

Annonce

»Lad som om, du er helt alene«, siger instruktør Mikkel Nørgaard.

»Ja, ja, luk nu røven«, svarer en grinende Nikolaj Lie Kaas.

Flere film på vej
Premieren på 'Kvinden i Buret', som har et budget på 39 millioner kroner, er sat til efteråret 2013. Men først skal optagelserne i Avedøre, samt enkelte udflugter til Sverige og Nordtyskland, overstås.

'Kvinden i Buret' bliver den første af fire spillefilm om Afdeling Q. Filmatiseringener af Jussi Adler-Olsens bøger bliver derefter, hvis alt går efter planen, en årligt tilbagevendende begivenhed med forventede premierer i slutningen af henholdsvis 2014, 2015 og 2016. Og muligvis kommer der flere bøger om Afdeling Q.

Nikolaj Lie Kaas har forpligtet sig til at spille Carl Mørck i minimum de første fire film.

»Der er da et stort pres på mig. Men altså. Jeg har jo også spillet Dirch Passer... Nej. Jeg synes, Carl Mørck er en fantastisk karakter. Vi har set Wallander og Beck, alle sammen. Mørck er spændende, fordi han vil noget. Fordi, der er noget, der nager ham. Han er besat af jagten, han vil løse mysteriet. Jeg tror, den første her bliver en flot og fantastisk film«, siger Nikolaj Lie Kaas.

Læs mere:

Thomas Thorhauge

Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste

Filminstruktør Tobias Lindholm forføres af May el-Toukhys nye film:   I ’Dronningen’ hepper jeg i lang tid på, at Trine gør det, hun gør. Lige indtil hun gør det

Hjernerne bag 'Arvingerne' og 'Herrens veje' i samtale:   »Pludselig opdagede jeg, at mange af mine fortællinger kommer ud fra totalt undertrykt raseri. Sådan noget helt tungt, mørkt noget«

'Sex and the City'-stjerne møder dronningen af arthouse-film:  Vi gider ikke bare spille nogens mor!!

Instruktør bag Jackson-dokumentar:   Seksuelt misbrug af børn udført som grooming føles ikke som voldtægt. Grooming føles som kærlighed

Samtale om selvmord:  »Livet bliver aldrig perfekt. Man får ikke 12 hver dag, og vi skal finde nogle værktøjer, så vi kan leve med, at nogle gange har man det skidt«

Oscarvinder i samtale med sit store idol:   »Den måde, du strukturerer dine film på, virker meget provokerende på mig«