Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Robert K. O'Daniell/AP
Foto: Robert K. O'Daniell/AP

HYLDEST. En af USA's mest berømte filmanmeldere, Roger Ebert, døde i går i sit hjem i Los Angeles. Han blev 70 år gammel.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Legendarisk amerikansk filmanmelder er død

70-årige Roger Ebert har tabt kampen til kræften. Han huskes som en af de største.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er med stor sorg, at vi må meddele, at den legendariske filmanmelder Roger Ebert er død«, skrev Chicago Sun-Times i går på Twitter.

»Han efterlader et hul, ingen kan udfylde. En af de største har forlaft os«, supplerede avisen.

Meddelsen spredte sig som breaking news overalt i de amerikanske medier, efter en af landets mest anerkendte filmanmeldere måtte se sig slået af sin ti år lange kamp mod kræft.

Roger Eberts død fik mindeordene til at strømme ind fra hele landet - også fra landets øverste ledelse.

»Filmene vil ikke være det samme uden Roger«, skrev præsident Barack Obama blandt andet i en pressemeddelse kort efter.

Første Pulitzer-prisvindende filmanmelder Roger Ebert blev 70 år og nåede i løbet af sit liv at forfatte tusindvis af filmklummer, som blev videregivet i hundredevis af aviser verden over.

Han startede i 1967 sin karriere som filmanmelder på Chicago Sun-Times og blev i 1975 - som den første filmanmelder nogensinde - tildelt Amerikas største hæder til journalister, Pulitzer-prisen.

Samme år indledte han et samarbejde med rivalen fra Chicago Tribune, Gene Siskel, og de to lancerede blandt andet det såkaldte stjerne-ratingsystem. Mest kendt blev de for deres tv-show, hvor de anmeldte film ved at vende tommelfingrene op eller ned afhængig af filmenes gode og dårlige sider.

Skrev videre efter tab af stemmen

Roger Ebert fik i 2002 konstateret kræft og blev i den forbindelse opereret, hvilket kostede ham stemmen. Det forhindrede ham dog ikke i at fortsætte med at anmelde film på internettet.

LÆS OGSÅ

Han holdt ud indtil i denne uge, hvor han takkede sine læsere og fortalte, at kræften var vendt tilbage, men at han aldrig ville opgive sine skriverier.

»Jeg har endelig mulighed for at gøre, hvad jeg altid har drømt om at gøre: Kun at anmelde de film, som jeg har lyst til at anmelde«, skrev Roger Ebert i et blogindlæg i tirsdags.

Torsdag sov han ind i sit hjem i Los Angeles.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden