Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
National Geographic Creative, Hugo van Lawick
Foto: National Geographic Creative, Hugo van Lawick

Den første chimpanse, der turde nærme sig Jane Goodall, var David Greybeard, som kom op til hendes lejr for at stjæle bananer og tillod hende at røre ved ham. Foto: National Geographic Creative/Hugo van Lawick

Husker du kvinden med chimpanserne?: »Det var Jane, der var det dyr, der skulle observeres«

Ny dokumentar fortæller historien om primatologen Jane Goodall, der har brugt sit liv på at studere chimpanser i Afrika.

FOR ABONNENTER

Den i dag 83-årige Jane Goodall kan ikke huske noget tidspunkt i sit liv, hvor hun ikke har drømt om »at rejse til Afrika for at leve med chimpanserne og gå iblandt dem uden frygt ligesom Tarzan«.

Det fortæller hun i den amerikanske dokumentarfilminstruktør Brett Morgens nye film, ’Jane’, som handler om opfyldelsen af den drøm. I 1960 som 26-årig – og uden nogen form for uddannelse – bliver Jane nemlig sendt til Gombe i det nordvestlige Tanzania af palæoantropologen dr. Louis Leakey. Dr. Leakey var specifikt på udkig efter en person uden formel uddannelse, en, der med åbent sind kunne observere chimpanserne, og i Jane Goodall fik han nok mere, end han kunne håbe på. Jane ender således med at etablere verdens længst varende dyreobservationsprogram i Gombe, som kører den dag i dag, hvor hun er anerkendt som verdens førende chimpanseekspert og en indflydelsesrig dyreforkæmper.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Leonhard Foeger/Ritzau Scanpix

  Eliud Kipchoge løb i denne måned som den første nogensinde en maraton på under to timer. Men trods bedriften, er det hans sko, der er løbet med opmærksomheden. På de kenyanske fødder sad nemlig Nikes nyeste supersko - sko, der beviseligt får løbere til at løbe hurtigere. Er det snyd? Og hvorfor er de sko så gode?

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden