Der vil være et før og et efter Cannes i 2018.
#MeToo kom definitivt til at sætte sit præg på den 71. festival, da den italienske skuespiller og instruktør Asia Argento åbnede Guldpalmeceremonien, med at anklage festivalen for at have gjort det muligt for hendes voldtægtsmand Harvey Weinstein at bruge filmfestivalen som sin jagtmark. For at have dækket over ham.
Der blev stille blandt de smokingklædte, da hun hævdede, at de medskyldige stadig sad i salen.
Men heldigvis vil årets festival også blive en milepæl af andre årsager. I år har Thierry Fremaux og co., delvist tvunget af Netflix-konflikten, smidt al forsigtighed over bord og satset på mindre kendte navne og en større geografisk diversitet. Det kom til at afspejle sig, da priserne blev overrakt lørdag aften. Der var priser til film fra Iran, Rusland og Libanon og den fornemme Guldpalme fik japanske Hirokazu Kore-Eda og hans film ’Manbiki Kazoku’ (’Shoplifters’).
Dermed slutter Kore-Eda sig til Teinosuke Kinugasa, Akira Kurosawa og Shohei Imamura, der har hjembragt fire tidligere Guldpalmer til Japan. Imamuras anden Guldpalme ’Ålen’ var i 1997 den seneste til landet med de stolte filmtraditioner.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind