0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»I går efter folk, som allerede har lavt selvværd«: Britiske politikere fordømmer underholdningsprogram, hvor deltagerne kan vinde en plastikoperation

Engelske Channel 4 har krydset en etisk grænse med showet ’Surjury’, hvor deltagerne kan vinde »livsændrende« kosmetiske operationer, mener parlamentsmedlemmer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Daniel Hjorth
Arkivfoto: Daniel Hjorth

I et nyt tv-show i England kan man vinde en kosmetisk operation. Programmet møder politisk modstand. (Arkivfoto)

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Tarvelig«, »udnyttende« og »voyeuristisk«.

Sådan lød nogle af de kritiske bedømmelser, da britiske parlamentsmedlemmer tidligere på ugen havde kaldt public service-kanalen Channel 4 ind for at stå skoleret. Det skriver The Guardian.

I et nyt underholdningsshow, ’Surjury’ på engelske Channel 4 kan de unge deltagere komme under kniven og få radikale kosmetiske operationer – hvis ellers tre fjerdedele af en 12 personer stor jury siger god for det. I reklamer for programmet er deltagere lokket til med løfter om gratis operationer og ordlyden: »Grib chancen for at få den operation, du altid har ønsket dig«.

I forbindelse med lanceringen af programmet sagde Ross McCarthy, executive producer på programmet, at »vores deltagere vil enten få den operation, de altid har ønsket sig eller et massiv boost til deres selvtillid, når det bliver bedømt, at de slet ikke behøver operationen«.

Kanalen slog dengang fast, at programformatet var en innovativ måde til bogstaveligt talt at komme ind under huden på folk, som tror, at en hurtig genvej er den bedste løsning.

Men ’The Surjury’ går over stregen, mener flere medlemmer fra det britiske parlament.

Kanalen har tidligere sendt kontroversielle programmer som ’Big Brother’, hvor deltagerne var spærret inde i et hus og konstant overvåget af tv-kameraer, og desuden også programmet ’24 Hours in Police Custody’, men politikerne var altså blevet særligt stødt over det ny format med numseløft, brystforstørrelser og fedtsugninger.

»I går efter folk, som allerede har lavt selvværd [...] og I trivialiserer det, der vil blive en livsændrende operation, og I gør det for at jagte seertal«, lød det blandt andet fra det skotske parlamentsmedlem Brendan O’Hara ifølge The Guardian.

Men kanalens bestyrelsesmedlem Charles Guarassa afviste kritikken og sagde, at Channel 4 har til opgave at engagere et bredt publikum og sætte gang i debat om tidens emner.

»’The Surjury’ har et seriøst spørgsmål på hjerte«, fastholdt han.

I juni blev der offentliggjort en undersøgelse med 4.505 britiske respondenter foretaget af YouGov, der viste, at realityprogrammer får 24 procent af de 18-24-årige til at bekymre sig om deres eget kropsbillede.

Annonce

Thomas Thorhauge

Jørgen Leth + Simon Staho:  Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste

Filminstruktør Tobias Lindholm forføres af May el-Toukhys nye film:   I ’Dronningen’ hepper jeg i lang tid på, at Trine gør det, hun gør. Lige indtil hun gør det

Hjernerne bag 'Arvingerne' og 'Herrens veje' i samtale:   »Pludselig opdagede jeg, at mange af mine fortællinger kommer ud fra totalt undertrykt raseri. Sådan noget helt tungt, mørkt noget«

'Sex and the City'-stjerne møder dronningen af arthouse-film:  Vi gider ikke bare spille nogens mor!!

Instruktør bag Jackson-dokumentar:   Seksuelt misbrug af børn udført som grooming føles ikke som voldtægt. Grooming føles som kærlighed

Samtale om selvmord:  »Livet bliver aldrig perfekt. Man får ikke 12 hver dag, og vi skal finde nogle værktøjer, så vi kan leve med, at nogle gange har man det skidt«

Oscarvinder i samtale med sit store idol:   »Den måde, du strukturerer dine film på, virker meget provokerende på mig«