0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

10 millioner bruger allerede Disneys nye streamingtjeneste: Hvorfor må danskerne ikke se med?

I denne uge kunne folk i USA, Canada og Holland begynde at se Disney Plus. Men der er ingen udmeldinger om, hvornår streamingtjenesten kommer til Danmark. Flere diskuterer nu, om man må skaffe sig adgang via en teknisk bagdør.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Francois Duhamel/Lucasfilm Ltd.
Foto: Francois Duhamel/Lucasfilm Ltd.

En stor del af det indhold, som Disney Plus har annonceret, er enten remakes af klassikere eller foregår som 'The Mandalorian' i universer, som folk kender.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

500 film og over 7.500 serieafsnit. Og trækplastre som Marvel-superheltefilmene, ’Star Wars’-filmene og ikke mindst alle Disney-klassikerne.

Alene Disneys bagkatalog har fået analytikere til på forhånd at udråbe mediegigantens nye streamingtjeneste Disney Plus til at være en seriøs trussel mod Netflix’ globale dominans.

Men tjenesten er endnu ikke tilgængelig i Danmark.

Disney udråbte det selv til en succes, da mere end 10 millioner oprettede sig som brugere af Disney Plus den første dag, da mediegigantens nye streamingtjeneste tidligere i denne uge gik i luften.

Platformen er indtil videre forbeholdt seere i USA, Canada og Holland. I næste uge følger Australien og New Zealand, og først i marts 2020 kommer tjenesten så måske til vesteuropæiske lande. Hvornår tjenesten kommer til Danmark, vides endnu ikke, og det irriterer flere brugere, der rundtomkring på nettet diskuterer, hvordan de kan komme til at se Disneys indhold med det samme.

Standardeksekvering

Det kan umiddelbart undre, at en gigant som Disney ikke laver en global udrulning med det samme, men det er meget forventeligt, forklarer medieanalytiker og tidligere programchef på TV 2, Keld Reinicke.

»Når man udruller en tjeneste i den her størrelse, vil det tage et par år, før alting er på plads. Det handler blandt andet om at sikre, at teknologien virker. Det er nogle ret store klumper af data, man skal kunne sende ud til folk lynhurtigt«, siger han.

En anden og nok så væsentlig grund er rettigheder forhandlet med andre streamingtjenester, siger Reinicke.

»Selv om Disney ejer stort set al deres indhold selv, har de stadig deres film og serier liggende mange forskellige steder med forskellige aftaler i forskellige lande. Nogle gange har streamingplatforme måske købt rettighederne til Disneys indhold i flere år, og det skal genforhandles og trækkes hjem igen, før det måske giver mening at starte op i en ny verdensdel«, forklarer han.

KC Bailey/Disney Enterprises Inc.
Foto: KC Bailey/Disney Enterprises Inc.

Disney har de senere år tjent styrtende med penge på at lave live action-versioner af deres elskede tegnefilm. 'Lady og vagabonden' kommer ikke i biografen, men kan alene ses på Disney Plus.

Han nævner den populære serie ’Fargo’ som et eksempel. Herhjemme ligger serien på HBO Nordic, men i virkeligheden er den ejet af Fox, der tidligere i år blev købt af Disney. Det betyder, at Disney skal genforhandle med HBO Nordic for at kunne få serien tilbage.

»Derfor bliver den store ting for de danske streamingseere også, hvor meget indhold der reelt vil blive taget ud af de tjenester, vi kender, over de næste par år. Det vil nemlig ikke undre mig, hvis Disney planlægger at tage alt, hvad de ejer, hjem til deres egen tjeneste«.

Vpn er en gråzone

internetfora diskuterer danskere alligevel, hvordan man kan komme til at se den nye service med det samme.

Hjemmesiden VPN Portalen foreslår, at man bruger en såkaldt vpn-forbindelse. Et plug-in til ens internetbrowser, der kan snyde tjenester som Disney Plus til at tro, at din computer kommer fra Holland, USA eller Canada. På den måde kan man omgå den geoblokering, der ellers forhindrer Danmark i et tilgå streamingtjenesten.

Men ifølge Forbrugerrådet Tænk kan brugen af vpn være en juridisk gråzone.

Martin Salamon, der er cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk med speciale i forsyningstjenester og konkurrence, anbefaler normalt folk at bruge vpn-forbindelser af sikkerhedsmæssige årsager.

»Det beskytter nemlig, hvad der foregår på din forbindelse, hvilket kan være en god ting, hvis man bruger fremmed wi-fi i udlandet. Man kan ikke altid være sikker på, at andre ikke kigger eller lytter med, så her er det fornuftigt«, forklarer han.

Men når man bruger en vpn-forbindelse til at se udenlandsk indhold, kan man som forbruger komme til at bryde aftalen med udbyderen, der typisk kræver, at man befinder sig i det pågældende land. I nogle tilfælde vil man også bryde ophavsretten, når brug af indholdet i Danmark ikke er aftalt. Og selv om det aldrig har været testet ved en domstol, anbefaler Martin Salamon ikke, at man bruger en vpn-forbindelse til at se Disney Plus.

»Vi synes, at det er bedre at vente, til det kommer til Danmark«, siger han.

Tæt på Netflix

Når det sker, kan danskerne glæde sig, siger Keld Reinicke, der har haft mulighed for at prøve tjenesten for Disney.

»Jeg var meget imponeret. Det er tæt på Netflix, som man må sige stadig er den streamingtjeneste, der kører absolut bedst«, siger han.

Fred Hayes
Foto: Fred Hayes

En af de nye serier på Disney Plus følger eleverne på det gymnasie, hvor man optog ungdomsfilmene 'High School Muscial'. Man følger eleverne, mens de selv opsætter den første film som musical.

På indholdssiden er der dog stadig langt til Netflix, mener Reinicke, der anbefaler, man holder sig til den kendte streaminggigant, medmindre man er fan af ’Star Wars’. Der er nemlig ikke meget nyt og originalt indhold på Disney Plus. Endnu.

»Det her er starten på en streamingkrig. Snart kommer også NBC og Universals tjeneste Peacock, der kommer CBS All Acces, og HBO ændrer strategi i USA og går sammen med Warner Bros. Det bliver et af de mest spændende år i streamingkrigen nogensinde, og først når slaget for alvor er i gang, kan vi se, hvem der reelt kommer til at vinde«.

Læs mere:

Annonce

Thomas Thorhauge

Jørgen Leth + Simon Staho:  Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald