Feminisme er ikke en sygdom eller noget, man skal være bange for«, har instruktøren bag den nordmakedonske film ’Gud eksisterer, hendes navn er Petrunya’ udtalt.
Ikke desto mindre reagerer mændene i hendes film, som om feminisme ikke blot er en sygdom, men noget, man både skal være bange for og rasende på.
Man kunne måske få den tanke, at Mitevska har hittet på sin historie for at illustrere sin påstand om, at i et patriarkalsk samfund vil enhver film, der tager sin kvindelige hovedperson alvorligt, uvilkårligt blive betragtet som feministisk. Historien om en ung kvinde, der hopper i en rivende flod og snupper et helligt kors for næsen af byens edderspændte ungersvende, bygger imidlertid på en rigtig begivenhed.
I det græsk-ortodokse Europa er der åbenbart tradition for, at man på helligdagen 19. januar smider et kors i floden, som landsbyens mænd så skal kappes om at få fat i. Det reddede kors bringer held og lykke. Trods en bismag af hedenskab, for ritualet sender tankerne i retning af den græske sagnhelt Theseus, der dykkede efter kong Minos’ guldring.
I 2014 sprang en ung makedonsk kvinde i det iskolde vand og snuppede korset i triumf. Det blev hun mildest talt ikke populær på i et gammeldags samfund, hvor kirken efter Jugoslaviens opløsning atter er en støttepille i et patriarkalsk samfund, hvor religion og tradition atter kan forenes i fælles mandehørm. Den historie har Mitevska broderet videre på.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her