0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fik kritik for at lægge stemme til sort karakter: Nu forsvarer Nikolaj Lie Kaas sig

»Lad den kvinde, mand, etc., der kan udføre arbejdet bedst muligt, få jobbet. Det plejer at blive det bedste resultat«, mener skuespilleren, der lægger dansk stemme til hovedrollen i ’Sjæl’.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hovedkarakteren i Disneys 'Sjæl' hedder Joe og er musikskolelærer med en drøm om at blive jazzmusiker. I den amerikanske udgave lægger Jamie Foxx stemme til Joe mens det i Danmark er Nikolaj Lie Kaas.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Adspurgt i Berlingske har flere personer, blandt andre bestyrelsesmedlem i Afro Danish Collective, Asta Sekamane, kritiseret Disney for at lade skuespilleren Nikolaj Lie Kaas lægge stemme til hovedpersonen i virksomhedens nyeste animationsfilm, der på dansk hedder ’Sjæl’.

Filmens hovedperson, Joe, er sort. Nikolaj Lie Kaas er hvid.

Også adjunkt ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet, Mira C. Skadegård, der forsker i racisme og diskrimination, kritiserer i Berlingske beslutningen.

»Man ser så få mennesker med minoritetsbaggrund få store roller i danske film. Vi er kendt for at være håbløse på den front. Generelt er der en forventning om, at en ikkehvid skuespiller ikke er lige så kompetent«, siger hun.

Det er på den baggrund, at Lie Kaas på Facebook nu forsvarer, at han har lagt stemme til karakteren.

»Min holdning mht. til hvilket som helst job er meget enkel. Lad den kvinde, mand, etc., der kan udføre arbejdet bedst muligt, få jobbet. Det plejer at blive det bedste resultat«, skriver han.

I filmen er det ikke udelukkende hvide skuespillere, der lægger stemme til karaktererne. På rollelisten er også Remee, Melvin Kakooza og Al Agami, men kritikken går på, at det faktum, at de tre farvede skuespillere ikke har rollen som den farvede hovedperson, er med til at fastholde skuespillere med minoritetsbaggrund i baggrunden.

»Nogen deler den holdning, at tiden ikke mere er til, at en animeret karakter med én hudfarve kan spille(s af, red.) en anden hudfarve. Det er jeg faktisk i nogle tilfælde tilbøjelig til at give dem ret i. Ikke generelt, men i meget karikerede eller i udleverende tilfælde. Lige hér undrer det mig dog, og faktisk udvander det debatten, at en karakter som Joe, som netop er et godt eksempel på, at det er fuldstændig ligegyldigt, hvilken etnicitet din hovedkarakter er, skal gøres til et racespørgsmål«, skriver Lie Kaas.

Hele Nikolaj Lie Kaas’ indlæg kan du læse her:

Læs mere:

Annonce

Thomas Thorhauge

Jørgen Leth + Simon Staho:  Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«