Foto: Clara Amit, Israel Antiquities Authority
Historie

Regnen har været så kraftig i Israel, at arkæologiske skatte er dukket frem af jorden

Da denne vinter har budt på usædvanlig megen regn, dukkede to buster pludselig frem af jorden på byens gamle romerske kirkegård.

Historie

I 1.700 år har ingen haft kendskab til de to buster, som har ligget gemt i jorden i en af Israels ældste byer, Beit She’an. Men da denne vinter har budt på usædvanlig megen regn, dukkede de pludselig frem af jorden på byens gamle romerske kirkegård.

En kvinde var ude at spadsere, da hun fik øje på toppen af en buste, der stak op af jorden, og snart var kirkegården forvandlet til en mindre arkæologisk udgravning, og kvindens fund viste sig at være ikke bare én buste, men to.

Beit She’an kendes helt tilbage til kong Saul, der var Israels første konge omkring år 1020 før vor tidsregning, og de to buster menes at være skabt til gravmonumenter.

Men på trods af at der er tale om veludførte buster, er der ifølge den israelske avis Haaretz ikke tale om monumenter til afdøde fra overklassen, men derimod til mænd fra middelklassen. Busterne er nemlig udført i kalksten; havde de været skabt til overklassen, ville de være udført i marmor, forklarer arkæologen Eitan Klein til avisen.

Busterne menes at være skabt lokalt, for øjne, næse og hår er fremhævet så markant, at de næsten bliver overdrevet, hvilket ikke følger tidens romerske eller græske stil, men derimod en mere lokal tradition, der knytter sig til blandt andet den fønikiske eller syriske stil.

Igennem tiden er der fundet mange af disse buster i Beit She’an, og fordi de alle er forskellige og har individuelle ansigtsudtryk, er arkæologer overbevist om, at busterne forestiller specifikke personer, som efterkommere har ønsket at minde.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce