Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Clara Amit, Israel Antiquities Authority
Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regnen har været så kraftig i Israel, at arkæologiske skatte er dukket frem af jorden

Da denne vinter har budt på usædvanlig megen regn, dukkede to buster pludselig frem af jorden på byens gamle romerske kirkegård.

Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 1.700 år har ingen haft kendskab til de to buster, som har ligget gemt i jorden i en af Israels ældste byer, Beit She’an. Men da denne vinter har budt på usædvanlig megen regn, dukkede de pludselig frem af jorden på byens gamle romerske kirkegård.

En kvinde var ude at spadsere, da hun fik øje på toppen af en buste, der stak op af jorden, og snart var kirkegården forvandlet til en mindre arkæologisk udgravning, og kvindens fund viste sig at være ikke bare én buste, men to.

Beit She’an kendes helt tilbage til kong Saul, der var Israels første konge omkring år 1020 før vor tidsregning, og de to buster menes at være skabt til gravmonumenter.

Men på trods af at der er tale om veludførte buster, er der ifølge den israelske avis Haaretz ikke tale om monumenter til afdøde fra overklassen, men derimod til mænd fra middelklassen. Busterne er nemlig udført i kalksten; havde de været skabt til overklassen, ville de være udført i marmor, forklarer arkæologen Eitan Klein til avisen.

Busterne menes at være skabt lokalt, for øjne, næse og hår er fremhævet så markant, at de næsten bliver overdrevet, hvilket ikke følger tidens romerske eller græske stil, men derimod en mere lokal tradition, der knytter sig til blandt andet den fønikiske eller syriske stil.

Igennem tiden er der fundet mange af disse buster i Beit She’an, og fordi de alle er forskellige og har individuelle ansigtsudtryk, er arkæologer overbevist om, at busterne forestiller specifikke personer, som efterkommere har ønsket at minde.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden